Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Avtoimuno vnetje ščitnice – zmanjšanje vnetja

Avtoimuno vnetje ščitnice – zmanjšanje vnetja

Spoštovani, prosim vas za nasvet.

Imam vprašanje glede ščitnice avtoimunega vnesta ščitnice. Hashimotov tiroditis so mi diagnosticirali pol leta po porodu, od tega je 9 let. Že več let jemljem enako dozo Eutyroxa – vsak drugi dan 75 oz. 100.

10.6. sem si pri Adrialab testirala paket ščitnica. TSH, T3 in T4 so bili ok. Zelo so bila povišana protitelesa S-anti TG in S-anti TPO. Res je, da mi je osebna zdravnica dejala, da ta protitelesa samo kažejo, da gre za vnetje na ščitnici, da se jih ne da znižati, ampak me je vseeno zaskrbelo, ker so tako povišana. Malo sem raziskovala kako bi se jih dalo znižati in poskusila z dieto – avtoimuna dieta. Mesec in pol nisem jedla nič sladkega, glutena, mleka in mlečnih izdelkov, jajc, žit.
Eutyrox ves čas jemljem normalno, tega nisem spreminjala, vsak drugi dan 100, oz 75.

14.10. sem ponovno testirala ščitnične hormone. Protitelesa so se precej znižala. TG je padel iz 150 na 93, TPO iz 1147 na 412. Presenetilo pa me je to, da je TSH sedaj prenizek – 0,24. Ali je mogoče, da mi je dieta spodbudila delovanje ščitnice? Ali to ni mogoče in je zadaj kak drug vzrok?
Počutje je sicer ok, energije imam dovolj, le zjutraj čutim slabosti.

Za naprej se bom poskušala izogibati sladkorju in glutenu in v primerjavi s prej bom zmanjšala mlečne izdelke. V prehrano pa počasi uvajam jajca, brezglutenska žita,….
Kaj mi svetujete da storim glede Eutyroxa? Jemljem enako, ali zmanjšam dozo? Tega si ne upam kar na lastno pest….Je smiselno, da si čez določen čas ponovno testiram TSH?

V naprej hvala za odgovor!

10.6.2020
S-TSH – 1,29
S-T4 – 13,84
S-T3 – 8,98
S-anti TG – 150,27
S-anti TPO – 1147,05

14.10.2020
S-TSH – 0,24
S-T4 – 17,60
S-T3 – 3,12
S-anti TG – 93,29
S-anti TPO – 412,18

Spoštovani,

priporočam nadaljevati z jemanjem Euthyroxa v enakem odmerku in kontrolirati TSH in hormona čez približno dva meseca.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,
Ker se tudi sama srečujem z diagnosticirano avtoimuno hipertirozo-bazedovka (diagnosticirano dobro leto nazaj), bom pisala kar tu. Da na hitro razložim moje stanje.
Dobro leto nazaj so mi diagnosticirali hudo hipertirozo(tremor rok, visok utrip, izpadanje las, izguba teže). Takoj sem pristala na athyrazolu, po 3 mesecih pa zaradi alergije na propiltiouracilu. Ker sem imela kljub menjavi zdravil jetrne encime stalno povišane, so mi predlagali jod ali kirurško odstranitev. Odločila sem se za jod, ki sem ga prejela junija. Ker hormoni na prvi kontroli še niso bili urejeni, sem kljub jodu, pristala nazaj na propiltiouracilu . Ker je tirologinjo skrbelo, da mi ne bi jod začel potem čez noč delovati, me je želela videti čez 14 dni. In potem dopusti. Do tirologa sem prišla 2 meseca kasneje (tsh 24,013, ft3: 1,6 in ft4: 3.4 ) s hudo hipotirozo, pa še to smo uredili kar telefonsko. Prejela sem Euthyrox 100, za 6 tednov. Na prvi kontroli so bili izvidi tsh 5,39, ft3: 3,9 in ft4: 19.5. Na podlagi tega sem prejela Euthyrox 100+ dodatno še 25mg za 3 mesece. Do takrat imam še dobra 2 meseca, zato tudi pišem tu. In pridem do težave, ki se mi pojavlja sedaj. Grozno mi izpadajo lasje? Še bolj kot so mi takrat, preden so mi diagnosticirali hipertirozo. Je bilo pa vmes boljše. Odkar jemljem pa Euthyrox, se mi zdi, da je pa stanje iz dneva v dan slabše. Šope las si vsako česanje vlečem iz lasišča. Je možno, da je za to kriv Euthyrox? Obstaja še kakšna alternativa? Pa še eno vprašanje. V kolikšnem času pa je pričakovano normalno stanje hormov v mojem primeru?
Hvala za pomoč in lp,
Suzana

Spoštovani,

za prekomerno izpadanje las ni kriv Euthyrox ampak verjetno bolezen ščitnice sama, oziroma spremembe nivoja hormonov v zadnjih mesecih. Pričakovati je, da se bo stanje izboljšalo. Normalizacijo TSH in hormonov je ob terapiji z Euthyroxom pričakovati čez 6 do 8 tednov.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najlepša hvala za odgovor. Pa še eno vprašanje, na eno temo, ki sem jo zasledila čisto naključno. Prehranska dopolnila pri ščitnici. Natančneje prav za ščitnico (naravna, ki vsebujejo jod in selen, L-tirozin, pa zelišča Ashwagandhe). Je to smiselno kot prehranski dodatek ali je samo še ena marketinška poteza?
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

prehranska dopolnila, ki vsebujejo jod lahko pri bolnikih, ki imajo avtoimunsko bolezen ščitnice povzročijo poslabšanje stanja, zaradi tega jih ne priporočamo.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Objava čaka odobritev

Spoštovani,

glede na navedene izvide je možno, da gre za kronično avtoimunsko vnetje ščitnice. Delovanje žleze je normalno. Trenutno zdravljenje Priporočam pregled pri tirologu.

Lp Edvard Pirnat

 

 

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Objava čaka odobritev

New Report

Close