Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Miti in resnice o fibromialgiji

Miti in resnice o fibromialgiji

Ob svetovnem dnevu boja proti bolečini, ki je bil 11. oktobra, je v četrtek, 15. 10. 2020, v oddaji Dobro jutro na TVS1 potekal intervju z naslovom Miti in resnice o fibromialgiji. V pogovoru je sodelovala prim. Mojca Kos-Golja, spec. revmatologinja, predsednica Strokovnega sveta Društva za fibromialgijo. OGLED PRISPEVKA TUKAJ: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174725214.

Avtorica prispevka: Breda  (Ker meni ta forum ne deluje, ga pošiljam neposredno na naslov moderatorja Društva)

FIBRO doctor dr Murphree, ki že 20 let uspešno zdravi fibromialgijo, je odgovarjal na naslednja vprašanja:
1. Kaj je FM?
Sindrom – skupina simptomov, ki je skupna ljudem s FM; bolečine po telesu, utrujenost, megla v glavi, nespečnost, nemirne noge, to so najpogostejše težave.
2. Kaj je vzrok?
Stres. Telo se “sesuje”, poruši se sposobnost telesa, da bi se ponovno popravilo. HPA os, hipotalamus, žlezi hipofiza v glavi in nadledvična žleza, začnejo zaradi preveč stresa nepravilno delovati. Te žleze uravnavajo naš metabolizem, imunski sistem, telesno temperaturo, prebavo, energijo, vse postane nenormalno … Potem pa spanje, vsakdo s FM ima težave s spanjem. Premalo spanja poveča vnetja v telesu … Ne spimo zaradi premalo serotonina in melatonina. CBD pomaga pri spanju. Avtor omenja 5-HTP.
Magnezij je zelo pomemben. Govori o prehranskih dodatkih, ki jih telo porebuje.
Da se počutiš bolje, moraš nasloviti na prikrite vzroke, ki so lahko tudi v ščitnici in nadledvični žlezi. Drugače ne gre …

Pisala sem na Založbo Primus in svetovala, da prevedejo eno knjigo o zdravljenju fibromialgije. Od dr. Murphreeja ali od dr. Teiltenbauma. Oba že 20 let uspešno zdravita fibromialgijo in kronično urujenost. Oba sta bila na Fibro Summitu.


LP, Breda

Lepo napisano in upam, da bo uslišana prošnja za prevod knjige.

Zanima me, kako bi lahko pridobili strokovno mnenje za telesno vadbo. Vem, da so v Soči specialisti, ampak so samo tam in še to se čaka veliko časa. ko pa vprašam, kakšno terapevtko je pa vsem premalo znano. da nam bi prav svetovali. In jih je malce kar strah- tak občutek dobim. Poznam, kar nekaj teh, ki bi nam radi svetovali in pomagali toda na tem področju nimajo nobenih pravih sigurnih izkušenj. kako bi se lahko pristopili te problematike kot društvo?

lp.

Barbara

 

 

Ideja o tovrstni strokovni podpori s strani strokovnjakov v URI Soča se mi zdi zelo primerna.

Društvo se je pred leti že dogovarjalo za pripravo videa s primernimi vajami za bolnike s fibromialgijo, in sicer s fizioterapevti enega od zdravilišč, kjer poteka vsakoletno organizirano skupinsko zdraviliško zdravljenje v organizaciji Društva za fibromialgijo. Žal do realizacije projekta ni prišlo. Morda je vaš namig dobra spodbuda vodstvu društva, da izvedbo tovrstnega projekta ponovno vključi v svoj program dela.

Do takrat pa si moramo pomagati s številnimi tujimi posnetki, ki jih lahko najdemo na YouTube.

Prijazno vas pozdravljam!

Veronika

Na osnovi razgovora z udeleženci programa zdravljenja v URI Soča dopolnjujem zgornji odgovor:

”V programu Ambulante za kronično bolečino smo v januarju 2021 kot udeleženci prejeli: pisna gradiva iz psihologije, fizioterapije, delovne terapije in video s priporočljivimi vajami za samostojno izvajanje vaj v domačem okolju. O premagovanju bolečine nam je predavala zdravnica, specialistka fiziatrije in rehabilitacijske medicine. Pisna gradiva smo dopolnjevali v času izvajanja programa, video pa smo prejeli v last na koncu programa.”

LPV

New Report

Close