Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Odmrtje zob 14 letnica

Odmrtje zob 14 letnica

Spoštovani,

14 letna hčerka je že več let obravnavana pri ortodontu in nosi zobne aparate, zadnje leto snemljiv aparat, pred tem pa je več let nosila “zvezdice”.
Sicer ima povsem zdrave zobe, brez kariesa, ki jih seveda skrbno čisti.
Tudi snemljiv aparat je nosila pridno po priporočilu ortodonta.
Res pa je, da je imela zadnjo kontrolo pri ortodontu novembra lani. Vse nadaljne kontrole so bile zaradi epidemije odpovedane.
Iz ortodontske ordinacije so nas samo povprašali, če so težave. Ker le-teh ni bilo, smo jim tako tudi odgovorili.
Pred nekaj dnevi pa se ji je na dlesni nad zgornjo dvojko pojavila gnojna bulica, ki je rasla, tako, da smo bili v nekaj dneh obravnavani pri zobozdravnici. Ta je bila začudena nad dogajanjem pri sicer povsem zdravih zobeh. Prišlo je namreč do odmrtja zgornje dvojke in enke. Na rentgen druge strani še čakamo…
Ker na zobeh ni bilo nobenih poškodb oz. jih hčerka ni zaznala, prav tako nobenih bolečin, samo gnojna bulica na dlesni, je zobozdravnica predvidela, da je do zapleta prišlo zaradi prevelikega pritiska zobnega aparata (???).

Prosim za vaše cenjeno mnenje: kakšne opcije oz. pričakovanja ima lahko hčerka pri 14 letih glede teh odmrtih zob ?

Res mi je izjemno hudo, ker je zaradi svoje pridnosti zdaj tako “kaznovana”. Ima res lepe in do sedaj zelo zdrave zobe, za katere je zgledno skrbela.
Sem tudi zelo ogorčena, ne vem pa kam lahko svojo jezo sploh usmerim oz. kdo nam je dolžan pojasnilo.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.

Spoštovana,

Žal mi je, da je prišlo do neljubega zapleta in popolnoma razumem vaša občutja ob tem dogodku, še posebej v luči dejstva, da ste v zdravljenje vložili veliko truda in energija.
V klinični medicini žal ne poznamo postopka, ki bi bil v vseh primerih uspešen. Tudi če vse naredimo prav, brez napak, bo v nekaterih primerih prišlo do neljubega dogodka. Razlog je v individualnem odzivu: na enako zdravljenje se vsak od nas odziva drugače. Ali je pri neljubih dogodkih šlo za napako ali pa je bilo vse storjeno prav in je vseeno prišlo do zapleta, pa je vprašanje, ki za razjasnitev največkrat potrebuje izvedeniško mnenje.
V strokovni literaturi je takem dogodku, kot se je zgodil vam na voljo bolj malo raziskav, pa tudi te so si niso enotne. Največkrat se tak dogodek res pripisuje poškodbi zob med zdravljenjem, lahko pa tudi poškodbi še v času pred zdravljenjem. Pojavnost takih dogodkov pri nepoškodovanih zobeh pa je statistično majhna. Kaj dosti več pa žal ni znanega.
Kaj lahko pričakujete: če (ko) bosta zoba natančno in predvsem uspešno endodontsko zdravljena, ima tak zob dobro dolgoročno prognozo. Dolgoročno je ( po uspešnem zdravljenju v biološkem smislu) največje tveganje mehanska poka korenine. Tveganje za poko korenine se povečuje sorazmerno z destrukcijo naravne zobne krone. Ker sta v vašem primeru naravni zobni kroni intaktni, je tudi ta dejavnik ugoden.
Glede pojasnil o dogodku pa je prvi naslov seveda ortodont, ki vodi zdravljenje. Če so vas že samoiniciativno (še pred dogodkom) klicali, če je vse v redu, verjamem, da bodo tudi sedaj dostopni za vsa pojasnila. Na voljo pa je tudi instrument drugega mnenja (ki si ga vse prevečkrat napačno razlagamo kot nezaupanje do zdravnika, ki zdravljenje vodil).

Upam in želim vam, da se vse dobro izteče.

dr. Igor Potočnik

New Report

Close