Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Razgaljen zobni vrat

Razgaljen zobni vrat

Pozdravljeni,
Opazila sem, da imam na obeh štiricah zgoraj razgaljen vrat – kaksen mm, vidi se samo ce res dobro pogledas. Sama zase mislim, da nimam gingivitisa, saj je moja higiena dobra in mi dlesni ne krvavijo. Tudi zobnega kamna nimam nic. Morda sem si sama to povzrocila s pregrobo elektricno krtacko, ki sem jo lansko leto uporabljala .. kakorkoli me zelo skrbi, da bi stanje napredovalo oziroma se zacelo tudi na drugih zobeh. Ali je mozno, da se dlesen pomakne nazaj, ce ne gre za paradontalni vzrok? Kljub napisanemu nisem sigurna, da je vzrok res samo nepravilno scetkanje. Je mozen gingivitis samo v enem kvadrantu npr na kocnikih desno zgoraj zaradi zdravljenega zoba v tistem delu? Opazam da so dlesni desno zgoraj bolj delebe, ceprav nekrvavece in roznate. Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

na podlagi napisanega tudi jaz predvidevam, da vzrok za odmik ni vnetni (gingivitis), temveč je posledica mehanskih poškodb z agresivnim ščetkanjem. S pravilno ustno higieno, kar pomeni, da morajo biti vse ploskve zob očiščene natančno, ne pa pregrobo, se stanje ne bi smelo slabšati. Žal pa ni pričakovati, da bi se spontatno popravilo.
Odmiki, ki so posledica mehanskih poškodb, ne ogrožajo zoba, predstavljajo bolj estetsko “hibo”. Zdravljenje – prekrivanje odmika- je možno le kirurško. Glede na velikost odmika, ki ga navajate, se mi zdi smiselnost kirurškega posega vprašljiva.

Gingivitis je posledica zadrževanja zobnih oblog na robu med zobom in dlesnijo. Kaže se s krvavitvijo pri ščetkanju/nitkanju in pordelostjo dlesni. Pričakovano je izrazitejši v zadnjem sektorju, ki je težje dosegljiv za čiščenje.
To, da debelina dlesni varira, pa je fiziološko.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

New Report

Close