Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena dolgotrajna uporaba klorohiksedina

dolgotrajna uporaba klorohiksedina

Pozdravljeni,

Pred časom ste mi svetovali,ker namreč imam ovire zdravtsvene da bi si vsak dan zobe umivala,uporabo ustne vodice s klorohiksedinom ki podaljša zaščito proti bakterijam.

Me pa zanima,našla sem ustno vodico od CURAPROX,ki ima vsebnost 0,05% klorohiksedina. Piše da se lahko uporablja samo 6 mesecev. jaz imam zaradi bolezni precej ovirano ustno higieno,pa me zanima a bi lahko to jaz uporabljala skos? celo življenje?

ali je mogoče bolje,uporabljat 6 mesecev,pa 6 mesecev ne,pa potem spet 6 mesecev in tako dalje,z vmesnimi prekinitvami?

zdaj v času te korone,je zobozdravstvo popolnoma ohromljeno in sploh ne pridme na vrsto. zato se mi zdi še toliko bolj pomemebno da si zaščitim zobe. (imam namreč še veliko za nardit v mojih zobeh..plombe,…mostički.. imam precej dela še)

tako torej,lahko tole uporabljam skos? neomejeno? kaj s elahko zgodi narobe če bi skos uporabljala? naj pa povdarim da ščetkam na 3 dni,in s epravi vsake 3 dni potem tud spiram s tem.

tale ustna vodica
Vaš link

Pozdravljeni!
Najbolj opazen stranski učinek dolgotrajne uporaba klorheksidina je zabarvanje zob. Ti postanejo rjavkaste barve. Prav tako se lahko obarva jezik; predvsem papile na njegovem hrbtišču.
Poleg obarvanja lahko pride tudi do občutka suhih ust, draženja sluznic, sprememb v okušanju….
V primeru, da pride do draženja, pekoče sluznice, otekanja jezika ipd., prenehate uporabo.

LP,

Miha Bobič

New Report

Close