Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija kakšne vaje za obračanje veke ?

kakšne vaje za obračanje veke ?

Pozdravljeni,
na kratko: danes sem bil pri splošnem zdravniku zaradi občutka tujka v desnem očesu. Sestra mi je dala v oko neke kapljice; že to je bilo skrajno neprijetno; potem je zdravnik pregledoval oko z neko lučjo; tukaj sem bil na robu vzdržnosti; ko pa je hotel še veko obrniti navzgor, sem praktično zbežal iz ambulante; ne prenesem da mi nekdo šari po očesu. Ali obstajajo kakšne vaje obračanja veke da se lahko pripravim za naslednji pregled ?

Na dolgo: sem letnik ’69. 15.avgusta je bil rahel občutek suhega desnega očesa, nič posebnega. Dan kasneje je bil občutek tujka v očesu. Še dan kasneje sem se zbudil s pravo lužo solz , kot da bi desno oko celo noč hotelo nekaj izprati. Naročil sem se pri zdravniku in kupil kapljice Bepanthol. Dan kasneje se je zadeva začela umirjati. Še dan kasneje, ko sem bil naročen pri zdravniku, nisem šel ker se je zadeva popolnoma umirila.

Do 4.septembra, ko je šlo spet vse od začetka. S to razliko da Bepanthol kapljice ne pomagajo več (celo obratno – mislim, da me je oko po njih še bolj peklo) in se zadeva noče sama od sebe umiriti. Zato sem šel k zdravniku ki se je lotil iskanja tujka v očesu. Našel je eno ranico, zato je želel pogledati še pod zgornjo veko, a tega nisem prenesel. Tako da ni mogel drugega kot da mi je napisal kapljice TobraDex: prvi dan po eno na 3 ure, potem 4x dnevno po eno.

Ali obstajajo kakšne “neinvazivne” metode iskanja tujka v očesu ? Ali pa pod narkozo ? In kdo jih izvaja ?
Hvala.

Spoštovani, za pregled notranjosti zgornje veke je potrebno sodelovanje bolnika . Pregled ( evertiranje ) zgornje veke olajšate zdravniku s tem, da mirno gledate navzdol, zdravnik pa s pomočjo ravne paličice in z nežnim potegom veke navzdol in zavihanja preko paličice navzgor, pregleda notranjo površino veke.
Po opisu poteka vašega zdravljenja ste gotovo imeli poškodbo ali vnetje roženice. Zato je bilo prisotno skelenje in solzenje. Če bi se to še nadaljevalo, vam svetujem kontrolni pregled. Biti morate mirni in sodelovati. to je vse kar vam lahko svetujem. LP dr. Gorazd Kolar.

*******************************************

hvala za nasvet, a že branje vašega odgovora je bilo mučno, kako bo šele pri zdravniku, “v živo”…
Spomnil pa sem se da mi je mogoče kakšen teden pred prvim pojavom tega stanja v oko špricnila voda iz pokritega soda za zalivanje ki je že dolgo nihče ni uporabljal. Mislim da si takrat očesa niti spral nisem s čisto vodo. Če je to vzrok, so TobraDex kapljice prava rešitev za to zadevo ?

mogoče še en podatek: kapljice sem si začel dajati v torek popoldan; od srede zjutraj naprej pa imam dokaj močan glavobol; “dokaj močan” pomeni da ga zaviram z 1-2 tableti lekadola 3x dnevno, tudi sredi noči. Vročine nimam (36,7).
Kapljice doziram tako kot piše v navodilih: torej spodnjo veko navzdol, eno kapljico v oko, ter s prstom zapreti prostor med očesom in nosom da kapljica ne gre v krvni obtok.

New Report

Close