Najdi forum

Ali vas vprašajo, kam?

Pri delodajalcu imamo na izbiro dva ponudnika dodatno pokojninsko zavarovanje, pa me zanima po kakšnem ključu ste se vi odločili kam naj vam vplačuje delodajalec??

No, še bolj pomembno vprašanje, vaš delodajalec ponuja možnost, in vam plačuje dodatno zavarovanje, da boste imeli dostojno pokojnino?

Nič ne vplačujejo, nič ne vprašajo, samo izkoriščajo za nizko plačo. Žal nisem v državni upravi.

Pri nas si vsa ta dodatna zavarovanja urejamo sami. Sem mislila da je tako pri vseh firmah v privatnem sektorju, se morda motim?

… da ti delodajalec plača dodatno zavarovanje. Mene bolj zanima, če se to sploh splača, jaz bi si ga morala namreč sama.

nas niso nič vprašali…samo plačujemo, je pa že zajeten kupček:)
delam v državni firmi

še nisem zaposlena….stara 22 let…me pa zanima, kolikoje ponudnikov za pokojninsko zavarovanje in kje se najbolj izplača, kakšne so razlike?

Mislim, da v javni upravi nič ne vprašajo. Niti nisem vedela, da to obstaja, dokler se nisem za kratek čas zaposlila na CSD in potem, ko sem prekinila, dobila obvestilo, koliko sredstev se mi je nabralo. 🙂

Priznam, da se nikoli nisem poglabljala v to. Firma mi plačuje, nekaj smo lahko že pobrali ven (in plačali davek in neke stroške), nekaj bo za dodatek k penziji. Za izračune ne vem. Če se ne motim, imamo pri Skupni.

Spoštovani, v kolikor vam je delodajalec res ponudil možnost dodatnega pokojninskega zavarovanja, je modro preveriti naslednje:
– kakšna je ponudba posameznega ponudbnika zavarovanja,
– kolikšen je mesečni znesek plačila zavarovalnine,
– na kolikol let bi potekalo vplačilo?
– koliko bi znašala vaša renta, ki bi jo prejelamali?
koliko časa oz. koliko let bi prejemali rento?
– kaj se zgodi z zavarovanjem, če se prekine pogodba o zaposlitvi pri sedanjem delodajlalcu, ki vam je sklenil zavarovanje oz. uredil postopkovno, ne nazadnje boste morali vi podpisati,
dobro preverite dobrni tisk na zavarovalni polici,
– preverite kakšne so izkušnje drugih, ki so pred vami sklenili zavarovanje pri isti ali sorodni zavarovalnici
– kakšna bo vaša možnost in pravica, da boste sledili toku vplačevanja znsekov, ki jih bo delodajalec vplačeval za vas?

Prijazen pozdrav,

Metka Knez Univ. dipl. soc. delavka

Če že limate teme na vrh foruma,jim vsaj naslov dajte malo bolj smiseln..
Drugače vam bodo klikali samo največji firbci

Pozdravljeni.

Za začetek pohvale vašemu delodajalcu, ki ne le, da se je odločil, da poskrbi za svoje zaposlene tudi po upokojitvi, ampak vam je poleg tega dal možnost izbire med dvema izvajalcema pokojninskih zavarovanj.

Preden se odločimo za ponudnika je dobro pogledati npr. dolgoročne donose, ki jih je ponudnik dosegal (čeprav ni zagotovila, da jih bo dosegal tudi v prihodnje), velikost ponudnika (število varčevalcev, višina privarčevanih sredstev varčevalcev), kapitalska moč (pomembna z vidika varnosti sredstev, saj upravljavec s svojim premoženjem jamči za izplačilo sredstev varčevalcev), stroški, povezani z zavarovanjem, dodatne storitve, ki jih ponudnik zagotavlja svojim varčevalcem (osebni spletni vpogled v varčevalno polico, prilagojeni informativni izračuni, možnost urejanja svojih podatkov na daljavo, …). Pri pokojninskih skladih življenjskega cikla je pomembno tudi, kakšne so starostne meje za prehajanje iz enega v drug podsklad.

Ga Knez je v temi sicer res povzela pomembna področja pri izbiri zavarovalnice, a pri pokojninskem zavarovanju (kjer gre v osnovi za varčevanje) vse našteto ni relevantno. Kolikšen je npr. mesečni znesek zavarovanja (torej mesečna premija) je stvar dogovora med delodajalcem in zaposlenimi in bo enak ne glede na to za katerega ponudnika se odločite.

Prav tako je perioda vplačila vnaprej dogovorjena med delodajalcem in zaposlenimi in ni odvisna od ponudnika A ali B. Torej bo enaka ne glede na to, za katerega ponudnika se boste odločili.

Varčevanje v pokojninskem skladu ni strogo časovno omejeno. Gre za varčevanje do upokojitve, pri vseh ponudnikih. Po upokojitvi varčevalec začne prejemati mesečno rento, ki se mu jo vedno, pri vseh ponudnikih izplačuje do konca življenja (lahko je tudi zajamčena oblika rente za določeno obdobje, kjer prejemnik določi upravičenca za primer smrti).

Informativni izračun višine rente je v času začetka karierne poti res zgolj informativen, saj ima varčevalec pred seboj 30, 40 let varčevanja, višina rente pa je renta odvisna od več dejavnikov. Glavni je seveda višina privarčevanih sredstev in starost ob upokojitvi. Višina sredstev pa je odvisna od višine vplačane premije v naslednjih 30, 40 letih in mesečno pripisanih donosov, ki so odvisni od gibanja na finančnih trgih. Ob upokojitvi se lahko varčevalec tudi odloči in za izplačilo rent izbere drugega ponudnika, ne tega, pri katerem je varčeval.

Ne glede na to, da vam delodajalec vplačuje premije, so sredstva na varčevalnem računu vedno last zavarovanca (torej zaposlenega), zato menjava delodajalca za zaposlenega ne pomeni nič drugega kot to, da stari delodajalec preneha z vplačili premij, zaposleni pa ima nato več možnosti, kako nadaljevati z varčevanjem ali pa preprosto zavarovanje postavi v mirovanje (kar pomeni, da ni novih vplačil premij, sredstva pa se še naprej plemenitijo skladno z donosom sklada. V takem primeru za zaposlenega tudi ni nobenih dodatnih stroškov oz. sankcij).

Mojca Trkman Modra zavarovalnica, d. d. T: 080 2345 W: www.modra.si E: [email protected]

Seznam ponudnikov dodatnega pokojninskega zavarovanja lahko najdete tukaj.

Mojca Trkman Modra zavarovalnica, d. d. T: 080 2345 W: www.modra.si E: [email protected]

New Report

Close