Najdi forum

Brez kondicije na maraton

Pozdravljeni sem prijavljen na plavalni maraton (4km). Treniral sem plavanje cca 15 let, vendar se sedaj ze 4 leta ne ukvarjam s sportom. Kondicije prakticno nimam, zanima me kakšne so nevarnosti prekomernih naporov, in kako pogosto pride do tezav (srcni zastoj me najbolj skrbi) star sem 21 let.

Spoštovani!

Najboljši naslov za zastavljeno vprašanje nisem, saj se izobražujem v smer kirurgije/travmatologije. Morda bi vprašanje morali nasloviti na specialista medicine dela, prometa in športa, ki se usmerja v delo s športniki ali na kardiologa, ki se usmerja v delo z mladimi in športniki.

Sicer iz mojim splošnih športnih izkušenj menim, da v kolikor se ne bi gnali do konca, ampak bi odnehali, če bi videli, da je enostavno preveč, verjetno ne bi sprovucirali srčnih motenj (seveda v kolikor nimate že znane motnje v delovanju srca). Lahko Vam pa iz lastnih izkušenj povem, da nikoli, ko sem šel na kakšno tekaško tekmo nepripravljen (tudi sam sem bivši atlet) nisem bil zadovoljen z izkušnjo. Ali je bil samo rezultat slab, ali pa je bilo prisoten napor in trpljenje, ki je bilo povsem nepotrebno in seveda tudi neprijetno. Tako bi Vam v tem smislu predlagal, da razmislite. V primeru, da se želite ukvarjati z vzdržljivostnim plavanjem, Vam predlagam, da pričnete s treningi. Intenzivnost in pogostost treningov prilagodite svojim ciljem. Na treningu boste tudi dobili občutek kakšen je vaš domet kar se tiče same razdalje pa tudi seveda tempa.

Kot rečeno, mislim, da je verjetnost poškodbe ali motnje srčnega ritma majhna, v kolikor človek prepozna, kje je povsem izmučen in odstopi. V primeru forsiranja do konca pa seveda lahko pride tudi do takšnih težav, dodatno pa tudi do krčev, podhladitve, ev. pojava bolečin v izpostavljenih regijah (pri plavanju rama) ipd.

Vsekakor bi svetoval najprej trening in šele nato tekme.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close