Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Bolečini za lopatico in v desni roki

Bolečini za lopatico in v desni roki

Podravljeni.

Že več kot tri leta vsak dan živim z bolečino za desno lopatico in v desni roki. Bolečina se še posebej pojavi pri delu z računalnikom oziroma na splošno ko uporabljam roke. Z računalnikom delam povprečno 8 ur na dan. Za vikend, ko ne delam, je težav manj, za krajše obdobje v dnevu pa jih včasih tudi ni (na primer, ko se sprehajam).

Magnetna rezonanca ni pokazala nobene poškodbe, zato je ortoped postavil diagnozo “miofascialni sindrom” in priporočil fizioterapije pod nadzorom fiziatra. Fiziater je kljub diagnozi ortopeda in kljub magnetni rezonanci sklenil, da imam protruzije v vratu. Nato me je napotil na razmeroma drage terapije in vaje k privat fizioterapevtom, ki so več kot očitno imeli dogovor o sodelovanju oziroma medsebojnem priporočanju (podrobnosti bom preskočil, ker niso bistvo tega posta). Žal nič od tega ni pomagalo, kar se mi zdi tudi logično, saj so vaje bile zelo specifične za težave v vratu kot posledica protruzij. S tem imam tudi nekaj izkušenj, saj sem imel hernijo v lombosakralnem predelu, kjer imam tudi eno protruzijo.

Nad zdravljenjem sem sem takrat obupal, saj se mi je vsakič, ko sem šel na terapije ali k fiziatru, zdelo, da se ignorira mnenje ortopeda in diagnostični izvid pa tudi moje mnenje. In kljub temu, da ni bilo rezultatov, se ni naprej raziskovalo, kaj bi lahko povzročalo moje težave. Vztrajalo se je pri protruzijah, čeprav te niso vidne.

Zaradi slabe izkušnje se zelo obotovaljam poiskati pomoč pri kom drugem. Prav tako pa si zaradi finančnega stanja ne morem ponovnih terapij, ki ne delujejo. Po drugi strani pa ne najdem trajne rešitve za mojo težavo. Mi lahko priporočate, kako naj postopam naprej?

Najlepša hvala.

Spoštovani!
Za natančnejše mnenje bi moral videti MR posnetke, opraviti klinični pregled. Mogoče bi bilo smiselno ponoviti MR preiskavo, dodatno opraviti še MR prsne hrbtenice, ker lahko bolečina izvira tudi iz tega predela. Definitivno pa svetujem intenzivne vaje na fitnesu za oblopatično muskulaturo, vaje z elastiko za mišice trapecius, romboide, serratsu anterior, mišice rotatorne manšete. Za vaje si malo poglejte na youtubu (elastic band exercises for scapular muscles, rotatory cuff).
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Najlepša hvala za vaš odgovor, dr. Maechtig. Zagotovo bom postopal, kot ste predlagali. Mimogrede, odkar ste mi odgovorili, sem začel delati priporočene vaje, in če subjektivno ocenim počutje, lahko rečem, da se je stanje izboljšalo za 50%! Bolečina je postala bolj znosna, mine pa tudi kakšen dan, da me skoraj nič ne boli. Vseeno bom nadaljeval s preiskavo, da se potrdijo/izločijo morebitne resnejše poškodbe.

Lep pozdrav!

New Report

Close