Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Neprijeten vonj ušesnega masla in srbečica sta se vrnila

Neprijeten vonj ušesnega masla in srbečica sta se vrnila

Pozdravljeni

Star sem 24 let. Januarja sem bil sicer na predoperativnemu pregledu za septoplastiko, hkrati pa je otorinolaringologinja, ki me je tudi operirala, opazila, da imam vneta oba sluhovoda. Ušesa me sicer niso bolela, so pa občasno srbela. Odstranila je nekaj cerumna. Med odstranitvijo je precej smrdelo. V obe ušesi mi je dajala trakove z nekim gelom. Stanje se je kmalu umirilo. Vonj masla je bil nevtralen, srbečica je izginila. Zdaj uporabljam tudi pršilo Vaxol, da mehčam ušesno maslo. Kljub pršilu pa sta se vrnila srbečica in neprijeten vonj ušesnega masla, sicer v blažji obliki, ampak predvidevam, da bo težava sčasoma vedno bolj izrazita.

Ali mislite, da bo spet treba na pregled za ušesa? Torej da mi dajo spet ta gel v ušesa. Ali lahko kaj storim sam, da to težavo odpravim?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Spoštovani,

neprijeten vonj lahko pomeni kolonizacijo z bakterijami (njihova naselitev in prekomerna namnožitev). Vzrok je lahko prekomerno delovanje žlez lojnic ali spremenjen pH kože v sluhovodu, vdor vode, šampona in potenje.

Poskusite očistiti smrdeče maslo v vodikovim peroksidom (nalijete cca 1-2 ml v sluhovod in ležite na boku še 20 minut) ali pa s preparatom Acerumen. Za zaščito sluhovoda in vzpostavitev kislega pH pa uporabite Normison (vsaj nekaj dni zapored).

Sluhovoda zaščitite pred vdorom vode in predvsem šampona, ne praskajte itd.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Ce vam pomaga- sama sem tocno te tezave resila s kremo Lotriderm. Zdravnica mi je vzela bris na bakterije in glivice, pozitiven na glivico. Mazilo pa mi je svetoval pokojni zdravnik Janko Kersnik na tem forumu.

KOMENTAR (as.dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.):
Hvala za vaš prispevek. ORL specialisti te terapije ne svetujemo. Lotriderm je kobinacija antimikotika in kortikosteroida. Kortikosteroid res deluje protivnetno in proti srbenju, po daljši uporabi povzroči atrofijo kože. Glivice kratkotrajno odpravimo. Kmalu se vrnejo – kot pri gospodu, če ni odpravljen vzrok (bazen, šampon, vdor vode, vlaga in potenje, sladkorna bolezen itd.).

Glivice je treba iz sluhovoda temeljito odstraniti, ob tem je treba odstraniti tudi odmrlo kožo. To odlično opravi vodikov peroksid. Pod kontrolo mikroskopa lahko to posesamo ali s kleščicami odstranimo. Potem pa preventiva – vzdrževanje kislega pH v sluhovodu – lahko z borovo kislino v prahi ali kaljicami Normison.

Lp,
as.dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.

Ce smem dodati- Lotriderm uporabim z gazico 3 dni zapored imam mir vsaj mesec dni ali vec. V 10 letih sem porabila cca 7 mazil. Meni res pomaga.

New Report

Close