Najdi forum

HEMATOM STEGNO POD MIŠICO

Pozdravljeni,

Magnetna resonanca je pokazala, da ima sin hematom v stegenski mišici. Zdravnica pravi, da tega kirurgi najraje ne operirajo ker naj bi bil pod mišico. pri sinu je na stegenski mišici vidna rahla vdrtina. Pri večjem naporu občuti bolečino. Prečno je Velik 1/3 mišice. Debel 1,5cm

Zanima me ali gre za zahtevnejši poseg ko pri hematomu pod kožo?
Lahko pričakujemo da bo izginil sam od sebe? V kolikšnem času?
Glede nato da je precej dober nogometaš, ali je smiselno operirati?
kako ga lahko odpravimo brez operacije?

Najlepša hvala za odgovor

Jernej

Spoštovani!

Tovrstni hematomi praviloma pomenijo tudi vsaj delno poškodbo mišice. Tako je bolečino težko pripisati samo hematomu, ampak vsaj delno tudi poškodbi mišičnih vlaken. Če je tako, potem kakršnokoli obremenjevanje preden se mišica zaceli nikakor ni priporočljivo, saj lahko pride do dodatne poškodbe ter tako nadaljnje izgube funkcije.

Sama odstranitev hematoma niti ni zahteven poseg, vendar ga v tej situaciji ne bi svetoval. Poseg sicer izgleda tako, da si (najbolje z ultrazvokom) prikažemo mesto hematoma, nato zarežemo kožo ter podkožje do mišice, prekinemo mišično fascijo, razmaknemo mišične vitre ter nato izperemo hematom, morebiti vstavimo drenažno cevko, nato pa prekinjene strukture ponovno zašijemo. S posegom sicer lahko v primeru velikih kolekcij sicer res nekoliko pospešimo okrevanje, saj telesu ni potrebno razgraditi tako velike količine krvi, vendar poškodujemo dodatna tkiva ter močno povečamo možnost bakterijske infekcije.

Sam bi tovrstni poseg izvedel res samo v primeru, ko bi šlo za izjemno veliko kolekcijo, ki bi morebiti zaradi svoje mase ali vnetnega procesa, ki ga povzroča, povzročala še dodatne težave (dražila živce, povzročala odmiranje zgoraj ležeče kože …). Tudi, če bi se kot oče zelo ogreli nad operacijo pa se v trenutnih razmerah pojavi vprašanje v kateri ustanovi bi jo bili pripravljeni opraviti. Tekom trenutne “epidemije” so namreč vsi nenujni operativni posegi ustavljeni in tovrsten poseg bi težko opredelili kot nujen. Morali bi najti kirurga, ki bi bil ogret za poseg, in še on bi najverjetneje moral nekoliko prikrojiti pravila, da bi ga izpeljal. To se mi zdi malo verjetno.

Bolj smiseln režim se mi zdi rehabilitacija. Mesto vdrtine v mišici lahko pomeni tudi poškodbo mišice. Tako bi bilo v tem predelu mišico potrebno “z občutkom” masirati. V kolikor bolečina ne bi bila prehuda, je masaža lahko tudi nekoliko bolj agresivna. Masaža bo pomagala telesu razgraditi hematom, hkrati pa bo tudi usmerjala proces nastajanja brazgotine, ki bo tako prej dobili želeno čvrstost. Druga naloga bo spet zmerno raztezanje poškodovane mišične skupine. In pa tretja naloga povsem rahle vaje za moč prizadetih mišic, s katerimi pa bi se stopnjevalo glede na bolečine. Želeno je veliko število ponovitev vaje (do izčrpanja mišice) z zelo nizko intenziteto (lahko le teža same okončine).

Predvsem mislim, da bo od vsega najbolj pomagala masaža/fizioterapija, seveda pa bo potrebnega nekaj časa.

Glede časovnice sem težko zelo natančen. V kolikor ni pridružene resnejše poškodbe mišice, mislim, da bi moralo biti stanje bistveno bolje že nekje v mesecu dni. V kolikor je pridružena tudi poškodba mišica se to lahko zavleče tudi do nekaj mesecev, potrebna pa bo bolj intenzivna terapija in postopen povratek v športne aktivnosti. Sam sem imel po delni rupturi mišice biceps femoris bolečine pri teku tudi še leto po poškodbi.

Naj na tem mestu priporočim še terapevta Gregorja Grada, ki je izkušen z obravnavo športnikov. Sicer ne vem kdaj bodo njegove usluge na voljo, saj trenutno zaradi epidemije ne dela, a kontaktirate ga nedvomno lahko (tel. 051 352 206).

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

najprej se vam zahvaljujem za izčrpen odgovor.

Pravzaprav, na izvidu magnetne resonance piše tudi ruptura mišice… Sklepam, da to pomeni to poškodbo mišice, ki ste jo omenili. Vdrtina pa je prečna na stegno cca 4-5 cm. Hematom pa je velikosti 1,5cm prečno… Torej se bomo osredotočili na zdravljenje mišice, kot ste ga priporočili.

Še enkrat najlepša hvala

Jernej

Dobro.

Sicer pa predvsem postopno. Mišica potrebuje čas in pa postopen začetek obremenjevanja po zacelitvi. Po nekaj tednih od poškodbe bo pomagala tudi masaža.

Če boste imeli še kakšno vprašanje, veste kje me najdete!

Vse dobro!

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close