Najdi forum

Stara hiša – kaj sedaj?

Podedovala sem približno 100 let staro hišo, v kateri trenutno s partnerjem tudi živiva. Hiša je v zelo slabem stanju, po mojem mnenju samo še za rušenje ker bi sama obnova stala verjetno še več kot kakšna nova montažna hiša. Zanima me kakšne imam mošnosti od tu naprej? Če bi vse skupaj z zemljiščem vred prodala in iskala nekaj manj starega z manj parcele kje drugje, bi bilo to možno storiti brez iskanja “vmesnega” prebivališča in dodatnih stroškov. Nekakšna menjava. Brez jemanja kreditov. Ali nepremičninske agencije urejajo prodaje plus nakup hkrati za enako vrednost, brez da bi jaz kot stranka imela opravka se z denarjem ali bi morala jemati še kakšen kredit zraven? Ali pa bi morda kak gradbenik kupil mojo parcelo s hišo in vsemi priključki in menjal za kako nepremičnino, ki je bila njegov prejšnji ali bodoči projekt.

Najprej glede menjave – v bistvu gre za dve kupoprodajni pogodbi in vsak mora plačati svoj davek od prometa z nepremičninami, ne vem, ali si ti tudi zavezanka za kapitalski dobiček pri prodaji (odvisno od razlike v vrednosti v sklepu o dedovanju in prodajni ceni).
Seveda se lahko po nekem ključu najdeta dva, ki vama bo zamenjava ustrezala, ni pa to enostavno.
Agencija lahko spelje zamenjavo samo, če se po nekem ključu najdeta dva … beri zgoraj.
Mislim, da je hitreje, če daš oglas za prodajo, omeniš tudi možnost menjave, in upaš, da se bo našel ustrezen interesent. S še veliko več sreče bo šla tudi menjava 1 : 1.
Vrednost določa trg.

h
Hvala za odgovor. Problem je, da si v teh časih res ne upava jemati kreditov. Službe so kot so… nikoli ne veš ali jutri še bo. Če bi bila moja hiša vsaj recimo 40, 50 let mlajša, potem bi se jo še splačalo nekoliko obnoviti, vsaj toliko da bi zdržala še kakih naslednjih 30 let.

New Report

Close