Najdi forum

Pozdravljeni,

že pred leti sem imela neko nezdravljeno poškodbo na levem stopalu – na 2. sklepu prstanca, ki se mi ponovi ob daljši hoji z gojzarji ali čevlji s pretankim podplatom. Npr. sandali na malce večje razdalje.

Včeraj ponovno. Po cca 2 urah lažje hoje po snegu me je začelo močno peči in sekati v točno ta sklep, tako da sem s šepanjem in obremenjevanjem druge noge (dobro, da imam palice!) komaj prišla na cilj. Sklep je bil odebeljen in koža rahlo rdeča, najbrž je bil vnet. Ko sem sezula gojzarje, je odleglo, nadaljnja hoja po hiši in okrog nje mi v drugi obutvi ni povzročala večjih težav. Na dotik je sklep še vedno boleč, a po enem dnevu ne več tako hudo. Imam pa 52 let, normalno težo.

Ali se tu da kaj pomagati, fizioterapija morda, laser? Ne bi rada opustila planinarjenja. Hvala.

Spoštovani!

Pomagati se nedvomno da in mislim, da boste planinarila še vedno lahko.

Kaj točno se dogaja s sklepom je težko reči. V kolikor je bila prva poškodba, nato pa ponavljajoče se težave pri preobremenjevanju, lahko gre za posttravmatsko artrozo sklepa, ali pa nestabilnost, ki nato izzove vnetje sklepa.

Fizioterapija in razne druge terapije sicer morda lahko pomagajo, vendar menim, da bolj pri blaženju težav. Morda nekakšna “krepitev” mišic, v kolikor je to pri prstih stopala sploh možno, lahko doprinese k stabilnosti in posledično manjšim težavam.

Mislim, da je najboljša pot sledeča. Preko izbranega zdravnika opravite RTG prsta s katerim imate težave. Nato bi se oglasili pri ortopedu, ki se ukvarja s stopali (takšen obstaja skoraj na vsakem ortopedskem oddelku v Sloveniji). V kolikor bo sklep že rentgensko spremenjen, seveda obstaja operativna zatrditev, ki, v kolikor mine brez zapletov, odvzame bolečine. Verjetno pa obstaja tudi kakšna vmesna, morda manj agresivna možnost, za katero vam bo povedal ortoped.

Do pregleda pri ortopedu pa lahko prst pred pričakovanim večjim obremenjevanjem le dobro “bandažirate”, torej z bandažnim trakom oblepite okoljna prsta ter mu s tem nudite oporo. Morda bodo že s tem težave manjše.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close