Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Morebitna okuzba

Morebitna okuzba

Lep pozdrav!
Pred pol leta sem imel oralni spolni stik. Po tem stiku so se mi v ustih začele delati spremembe: neboleče rdeče/bele lise na notranji strani ustnice in na jeziku, jezik je postal pekoč in boleč. Lise ali bolje rečeno površinske razjede se pojavljajo na približno dva-tri tedne in vztrajajo okoli 5 dni, potem izginejo. Deset dni po stiku sem bil poslan na dermatološko kliniko v ambulanto za spolno prenosljive bolezni, kjer so odvzeli brise žrela za klamidijo in gonorejo, kakor tudi za okužbe sečil. Po sedmih tednih so me testirali tudi za HIV, sifilis, hepatitis in za okužbe sečil. Vsi rezultati so bili negativni. Nekaj časa sem vztrajal s tem stanjem. Vmes sem pri osebni zdravnici poskušal z zdravljenjem s protivirusnim zdravilom Valtrex in antimikotikom Daktarin. Ni pomagalo. Po ponovnem obisku dermatologa sem dobil, najbrž zaradi moje paničnosti, širokospektralni antibiotik Doksivibra. Nič ni pomagal. Po pol leta sem ponovno opravil testiranje za HIV, hepatitise in sifilis. Tudi vse negativno.
Nato me je zdravnica po priporočilu dermatologa poslala na stomatološko kliniko. Tam so vzeli bris za glive. Bris je bil negativen. Obenem pa so vzeli tudi vzorce spremenjenega tkiva za histopatološke preiskave. Rezultati preiskave niso pokazali na nič nenavadnega. Nato so mi predpisali enomesečno terapijo s kortikosteroidno kremo Triamcionolon. To terapijo še vedno izvajam, a se ne zdi, da bi pomagala. Opisanim simptomom se je zdaj pridružilo še stalno rahlo vnetje žrela, ki jo spremlja rahla bolečina ob požiranju, in pa bolečina v zgornjih zobeh na desni strani ob usekovanju (nek problem s sinusi, domnevam). Nič zelo močnega, samo prisotno pa je. Ti dodatni simptomi se vlečejo že dva meseca.
Stomatolog je za zdaj ocenil, da imam geografski jezik, od koder prihaja pekoč in boleč občutek na jeziku. Občasno je podoba jezika resda taka, a težko se s tem sprijaznim, ker nikoli nisem imel takih problemov. Poleg tega pa jezik deluje nezdravo, čeprav ne zgleda ravno tako, tudi zelo slab zadah povzroča kljub temu, da zelo skrbim za higieno.

Vprašal bi vas, če mislite, da je možno, da imam okužbo s kakšno bakterijo, ki je antibiotik ni pozdravil? Menite, da bi bilo prav, če bi obiskal tudi ORL strokovnjaka? Lahko on tudi napravi kakšen bris ali diagnostiko? Ali je bil antibiotik doksivibra sploh primeren za zdravljenje morebitne okužbe v ustih/žrelu? V vsakem primeru me čaka še en obisk na stomatološki in potem nazaj k osebnemu zdravniku.

Spoštovani,

slab zadah je lahko zaradi vnetja mehkih obzobnih tkiv ali pa zaradi refluksa želodčne kisline. Ob stresu je povečano izločanje kisline.

Geografski jezik je genetsko povzročen. Pravzaprav to ni bolezen. Poskrbite za zadosten vnos vitaminov (predvsem B vitamina), izogibajte se ostrim koščkom hrane (oreščkom) in kisli hrani. Ker vam kortikosteroid ni pomagal, ne gre za vnetje.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close