Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pordela ustna sluznica

Pordela ustna sluznica

Spoštovani,

pred 14 dnevi se mi je na prednjih spodnji dlesni pojavila rdeča in vneta sluznica in nekakšne bele obloge, ki so bile vidne ,če sem spodnjo ustnico potegnila stran od dlesen. Spremembe niso bile boleče , z bibipalčko sem lahko delno odstanila to belo snov, vendar je bilo videti kot neke bele pike ,ki pa se jih ni dalo odstarniti. Ko sem spremembe pokazala zdravnici je le ta zagotovila ,da ne gre za afte niti za glivično vnetje. Vnetje se je čez nekaj dni razširilo še nazgornjo dlesen , predvsem tam visoko na dlesni , ki je vidna ko ustnico odmakneš od zob.

Zdravnica je naredila bris sluznice .
Rezultat brisa je :
– Stafilococus aureus
– Hemophfilus hemoliticus

V tem času ,ko sem čakala na rezultat brisa so te bele obloge izginile, sluznica pa je še vedno živordeče pordela in spremlja me pekoč občutek v ustih , ki je včasih bolj izrazit ,drugič pa ga ni.

Zdravnica je skeptična in ne ve ali je smiselno ti dve bakteriji zdraviti, ker kot je rekla jo nekateri imajo skoz v ustih.
Predpisala mi je sicer antibiotik Doksivibra 100 mg, katere naj bi jemala prvi dan 2×1, nato pa še 4 dni po eno na dan.
Rekla je sicer ,da naj z antibiotikom še počakam kakšen dan , da bo mogoče rdečina in pekoč občutek izginil.

Prosim vas za vaš nasvet ali je smiselno bakterije zdraviti , in v kolikor pričnem z antibiotikom ali bo jemanje antibiotika 5 dni dovolj .

lp

Spoštovani,

če so spremembe same izginile, je morda bolj smiselno, da uporabljate samo antiseptične raztopine za usta. Poskrbite tudi za nadomeščanje vitaminov – pekoča usta so lahko zaradi pomanjkanja B vitaminov.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close