Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Epilepsija, tavrin in l-glutamat

Epilepsija, tavrin in l-glutamat

Pozdravljeni,

rad bi začel z jemanjem športnega prehranskega dodatka, ki vsebuje poleg proteinov tudi tavrin in l-glutamat, ker sem sam epileptik in imam putiko (za oboje jemljem zdravila) me zanima kako bi to vplivalo na simptome bolezni oz. ali lahko pričakujem neželene učinke?

Spoštovani,

Žal je na to temo, se pravi uporabe prehranskih dopolnil za športnike in epilepsijo, objavljenih premalo relevantnih študij, da bi vam lahko nedvoumno odgovoril. Načeloma je iz mehanizma delovanja L-taurina znano, da pravzaprav v centralnem živčnem sistemu deloma deluje tudi mestu, kjer je prijemališče določenih antiepileptičnih učinkov. Glede na to, bi uporaba L-taurina lahko delovala protektivno proti epilepsiji. Kot že rečeno pa kvalitetnih kliničnih študij, izvedenih na ljudeh, ki bi to potrjevale ni. L-glutamin je esencialna aminokislina in v zmernem odmerku tudi ne bi smela povzročati epileptičnih napadov, po nekaterih podatkih naj bi zopet delovala celo protektivno – tudi tu kvalitetnih študij ni. Ne sme pa pripravek vsebovati aditiv mononatrijev glutamat – le ta je znan sprožilec epileptičnih napadov.
Predvsem L-taurin deluje tudi antioksidativno, kar pomeni da je njegovo delovanje zaželjeno tudi pri putiki.
Na podlagi omenjenga sklepam, da zmerno uživanje omenjenih prehranskih dodatkov (kvalitetnih proizvajalcev) ne bi smelo negativno vplivati ne na epilepsijo ne na putiko.
Poleg tega pa je znano, da zmerna telesna vadba lahko zviša prag za pojav epileptičnih napadov, kar pomeni da je celo priporočljiva. Za vsak slučaj še enkrat ponavaljam, da je potrebno biti zmeren, tako pri uživanju dodatkov kot tudi pri izvajanju aktivnosti. Intenzivna vadba predstavlja oksidativni stres in posledično lahko poslabša nadzor nad epileptičnimi napadi.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav 🙂

New Report

Close