Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija vprašanje

vprašanje

Pozdravljeni. Sin je star 2 leti in 3 mesece.

1. Otrok je septembra začel hoditi v vrtec. Dajem mu Imunoglukan zjutraj na tešče in sočasno zjutraj še Bio Gaya z D vitaminom. Vsakodnevno pije tudi camu camu (naravni C vitamin) zmešan z vodo – eno noževo konico, ali je kaj narobe, če se odmeri malo več?

2.Me pa zanima še tole: nenehno se mu ponavlja nahod, kašelj in pa vnetje oči in ušesa.

-Kar se tiče noska in poslednično ušes: smo pričeli temeljito čistiti s fiziološko, vsake 4 ure in zatem še sesanje napravo, ki se priklopi na sesalec. Zanima me, ali je to dovolj oz. kako bi še lahko preprečila nenehne nahode in vnetje ušes?

-Kar se tiče oči: imel je že nekajkrat kapljice, dajali smo jih 5-7 dni, čeprav navodil o času jemanja nismo nikoli prejeli pri zdravniku, le v lekarni. Ali bi bilo treba dajati kapljice do konca dokler niso prazne? Poleg tega smo tudi čistili s fiziološko.

Po končanem vnetju oči oz. po končani uporabi kapljic sem mu kar preventivno 3x dnevno očistila oči s fiziološko. No in ta vnetja oči se kar ponavljajo. Ne bi rada dajala vedno kapljic, sedaj recimo mu je spet malo belo-rumenega šlo iz ene okice in sem mu najprej spirala, da vidim, kako naprej. Obstaja možnost, da se izognemo kapljicam? Kaj storiti oz. kako prekiniti ta začaran krog?

3. Prejšnji teden je dobival nadomestek antibiotika (zaradi suma na alergijo na penicilin) in sicer me zanima, ker nismo bili naročeni na kontrolo, kako naj sedaj vem, da je uho ozdravelo, kako naj vem, ali uho še ni vredu? kakšni so znaki? ko je prvič imel vneto uho je dobil antibiotik in 8 dni po tem koprivnico in zato sum na alergijo, sedaj je imel spet vneto uho in so mu dali nekaj drugega. Ko je prvič jemal ab in dobil izpuščaje in fleke sva šla k zfdravnici ki je dva dni pred zaključkom terapije z ab naročila prekinitev z ab in uho pogledala in baje še ni bilo ok uho, potem smo dobili kapljice. Kako naj sedaj vem, ali je ok?je poakzatelj vročina? resda se mi sedaj že dva dni ponoči zbuja v joku, a mislim,da zaradi vrtca

HVALA

1. Kar se tiče naštetih prehranskih navodil, morate vprašati faarmacevta, saj ne gre za zdravila.
2. Ponavljajoči prehladi po tem, ko otrok začne obiskovati vrtec, so pričakovani in niče nenavadnega. Otrok prvo vrtčevsko zimo lahko preboli tudi 5-6 obolenj. Pri nekaterih je vnetje očesne veznice del klinične slike (pr. pri adenovirozi, ki lahko traja tudi nekaj tednov). Oči čistimo s fiziološko raztopino, antibiotične kapljice pa uporabimo le v primeru gnojnega izcedka, ki obilno izceja iz pordelih oči. Zdravimo še 2 dni po izobljšanju (običajno 5.7 dni).
Pri prehladui je pomembno redno čistiti nos s fiziološko raztopino, lažje dihanje pa omogočimo s kapljanjem/pršenjem Operila ali Olyntha ali Maresyla ipd. v očiščen nos. Otrok bo 5-6 ur lahko dihal.
Prehlada pač ne morete preprečiti, če upoštevate, da je v vrtćevski skupini vsaj 10 otrok v tesnem stiku in zadostuje samo 1 prehlajen, da se okuži vsa skupina. Ponavljajoča vnetja ušes, ki so najpogostejši zaplet prehlada pri otrocih, preprečujemo s higieno nosu (fiziološka, kapljice) in s cepljenjem proti pnevmokoku.
3. Ne poznam nadomestka antibiotika. Kaj bi to bilo? Verjetno mislite, da je pač dobil drug antibiotik, ki ga lahko dobijo tudi osebe, alergične na antibiotik (običajno makrolidni antibiotiki, torej Macropen, redkeje Sumamed). Na kontrolo po vnetju ušes ne naročamo rutunsko, saj zdrav ali izboljšan otrok nima kaj iskati v čakalnici, polni bolnih otrok. Vnetje je zagotovo izboljšano, če otrok nima več bolečin, mirno spi (se ne zbuja nemiren ali boleč), mu je vročina padla, če jo je imel. Kot pa pišete, je otrok ponoči nemiren in se zbuja, kar bi bolj pripisali bolezni kot pa nekakšnemu nemiru zaradi vrtca.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,zanima me še vaše mnenje, ker so pri nas v SG zelo neenotni. Sin 2 leti je od januarja do decembra imel 15x vneta ušesa. Samo v zadnjem primeru, ni dobil AB, bi ga, pa je imel zaradi konstantne driske pregled v gastro ambulanti ,kjer so ugotovili zelo visoko št. Bakterije clostridium dificiale (nekako tako) najvrjetneje zaradi AB,ki jih je zaradi vnetij ušes to leto jemal kar 140 dni 😭. Je cepljen proti pnevmokoku. Napotnice za ORL pa noče izdat njegova osebna zdravnica ,ker se ji to kljub tolikim vnetjem ne zdi potrebno. Enako je bilo v prvem letu. Naj povem še ,da ga imam doma, ne hodi v vrtec, ima kronično spremenjen sluhovod -tako piše na izvidu. Nevem več kaj naj naredima z možem, na koga se naj obrnema, ker si želima, da se reši vsega tega, diareje in vnetij. Sedaj ima že 3 teden vneta ušesa, zdravimo s kapljicami, seveda ne pomaga. Sama menim, da je kljub že nešteto prošenj zelo neodgovorno,da ne dobimo napotnice za ORL in res nevem kaj naj. Dr.ki ga ima v gastro je v izvid napisala kot mnenje,da bi bilo dobro ga pregledat pri specialistu. Nevem ali sem že jaz preveč panična , ampak po 25+ vnetjih v 2 letih me že pošteno skrbi.

Se strinjam, nujno je potrebno otroka napotiti k specialistu ORL. Ob gnojnih vnetjih je ptorebno vzeti bris izi sluhovoda in zdraviti po antibiogramu, specialist ORL pa oceniti ali gre tudi za izlivno vnetje oz. ali bi bilo potrebno namestiti timpanalne cevke ter oceniti velikost žrelnice.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close