Najdi forum

Izvid rtg kolena

Kaj pomeni rtg,Naplastitve ob interkondilarnih eminencah in ohranjen femorotibialni sklep rahle subhondralne skleroze ob tibialni plošči.
Ohranjanjen femoropatelarni sklep prav tako skleroticna sklepna povrsina patele.

Na kratko je moja klinična interpretacija izvida: vse je v redu.

Kostne naplastitve pomenijo nivoje oz. nanašanje dodatne kostnine na določenih mestih v sklepu. To je običajno eden izmed zgodnjih degenerativnih (obrabnih) procesov v naših sklepih.

Subhondralna skleroza (, ki jo pri Vas v začetni obliki opisujejo v femorotibialnem ter femoropoplitealnem sklepu) pomeni enostavno strukturno ojačano kostnino, ki leži povsem pod sklepnim hrustancem. Gre namreč zato, ko hrustanec nezadostno opravlja svojo funkcijo, se del fizičnih sil in trenja, včasih (v primeru osteoartroze) tudi vnetje, prenese na kost, ki leži pod njim ter izzove prilagoditveno reakcijo, ki privede do tega, da tam celice tvorijo več komponent medceličnice (kolagen ter ostali proteini in minerali) in to nato privede, da je tam kost “bolj gosta”, kar na Rtg opažamo kot poudarjeno belo črto na robu sklepa. Tudi to je običajna začetna obrabna sprememba.

V osnovi gre za to, da je bil človek evolucijsko narejen za življenjsko dobo nekje do 30 let, nato so nas odnesle poškodbe ali bolezni. Naš hormonski sistem ter metabolizem sta uravnovešena, da nekje do 30. leta dosežeta vrh delovanja, nato pa počasi ugašata, s tem pa telo tudi izgublja obnovitvene sposobnosti in se kopičijo obrabne spremembe (večinoma imame le te vidne že pri dvajsetih letih). To se dogaja tudi v kolenih in tovrstne začetne spremembe imate na Rtg opisane tudi Vi, vendar to ne pomeni nič nujno slabega.

V primeru, da imate s koleni težave, je potrebno bodisi iskati druge “bolj povedne” vzroke, v primeru pa, da so težave relativno mile in nespecifične, je morda potrebno le prilagoditi aktivnosti in se bodo stvari s časom nekako utekle same od sebe.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

New Report

Close