Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Uporaba opornice za koleno v fitnesu po poškodbi

Uporaba opornice za koleno v fitnesu po poškodbi

Pozdravljeni, pred kratkim sem si med tekom poškodoval koleno (diagnoza DISTENSIO GEN. SIN.). Po 3 tedenskem okrevanju lahko že normalno hodim brez bolečin in koleno je povsem gibljivo. Vseeno pa me je strah, kako bo, ko bom ponovno začel izvajati vaje v fitnesu. Strah me je predvsem počepa, kjer sem že v preteklosti imel težave zaradi šibkih kolen. Zato me zanima, če bi mi (vsaj za nekaj časa) priporočali uporabo opornice za koleno pri vadbi v fitneso, sploh pri počepu in vajah ki bolj obremenijo koleno?
Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Mislim, da je uporaba opornice dobra ideja.

Koleno je sklep, ki v osnovi dovoljuje vsaj 2 ločena giba (če smo bolj natančni tudi tretjega): fleksija/ekstenzija, v fleksijo notranja/zunanja rotacija goleni (s fleksijo/ekstenzijo pa je speta tudi anteriorna in posteriorna translacija tibialnega platoja gleda na femur). Z uporabo opornice, sploh takšne, ki ima stranske ojačitve, koleno stabiliziramo, da so stresi izven fizioloških načinov gibanja, zmanjšani. Bolj kot opornica se mi zdi pomembno postopno pričeti z obremenitvami. Nič ni narobe, če treninge pričnete s počepi z lastno tesno težo ali minimalnimi obremenitvami ter le-te nato postopoma stopnjujete ter manjšate število ponovitev v seriji. Pričnete lahko tudi s 30 ponovitvami v seriji, vendar naj bodo gibi, kot rečeno, lahkotni, počasni in nadzorovani. Pazite, da Vam kolena ne bo zvijalo v stran. Opazujte kako se bo koleno obnašalo, ali Vas bo v določenih položajih še bolelo in podobno.

Če bi se pojavljale bolečine ali nestabilnost, ki se ne bi izboljševali s časom, se le oglasite na kontrolni pregled pri travmatologu/ortopedu. Sicer pa stopnjujte obremenitve dokler ne bosta nogi simetrični.

Nič ne bo nenavadnega, če bo koleno po obremenitvi nekoliko oteklo ter bolelo. V tem primeru ga pohladite ter počakajte kakšen dan pred ponovnim treningom. Kot rečeno, če se sčasoma ne bi izboljševalo, pa na ponovni pregled.

Počasi torej!

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Spoštovani,
zahvaljujem se Vam za izčrpen odgovor. Se bom pozanimal glede opornic in poskušal najti tako s stransko ojačitvijo. Mogoče priporočate kakšen specifičen model?
Hvala in lep pozdrav

Moram reči, da ne poznam. Niti Vam ne bi znal priporočiti znamke. Mislim, da je pomembna razlika predvsem kakšnega tipa je opornica. Sami morate oceniti kateri gibi se Vam zdijo najbolj kritični. Če ste si poškodovali stranske vezi, bi bila smiselna opornica s stranskimi ojačitvami, ki bodo te vezi razbremenile (nikakor ne v smislu kovinskih stranskih opor temveč bolj v smislu ojačitev tekstilnega materiala ob straneh). V primeru, da takšne primerno opornice ne bo na razpolago pa bo najverjetneje prav prišla navadna elastična kolenska opornica (z ali brez opore za pogačico), ki bo kolenu na splošno nudilo dodatno stopnjo stabilnosti.

Najbolje pa Vam bodo verjetno znali svetovati v samih trgovinah z ortopedskimi pripomočki. Glede na regijo boste verjetno sami najbolje vedeli kam se obrniti, priporočam pa, da obiščete trgovino, kjer bo delal vsaj malo bolj izkušen prodajalec. V večjih verigah trgovin se včasih zgodi, da so zaposleni pretežno novinci in včasih kupec ne pride do dobrega nasveta.

Druga opcija je nakup preko spleta, ki bo verjetno nekoliko cenejši, vendar se tega tudi sam ne bi posluževal, ker nimam toliko izkušenj, da bi vedel, katera opornica mi bo “dobro sedla” brez, da bi jo poizkusil na sebi.

Lp, Klemen Aleš Pilih

New Report

Close