Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje ustne votline fuge(snus)

Vnetje ustne votline fuge(snus)

Dober dan,
Pred parimi dnevi se je pojavil sprememba v ustni votlini.
Boleči dlesni, rdeča in pekoča konica jezika, pekoč občutek tudi pod jezikom. Robovi jezika so rdeči in nepekoči, vidijo se odtisi zob. Drgače je jezik bel.Okusa nimam prav nič. Občutek na jeziku je takšen, kot da bi se opekel z vročo hrano.
Sumim na Kandido. Ostalih simptomov kandide nimam. Niti mi ni jasno kako bi lahko staknil to nadlogo.
Star sem 49 in sem zelo športno aktiven. Ko nisem v službi sem na kolesu pozimi pa tečem,hodim..Spijem rad tudi kakšno pivo. Prehrano imam kar ok. Ne pretirano zdravo in niti približno ne zelo slabo.
Najbol slaba navada, ki jo imam so defenetivno fuge(snus). Tobak v vrečkah, katere si daš pod ustnico. Je možno, da je to krivo, da se mi je porušilo ravnovesje bakterij v ustni votlini?
Hvala

Spoštovani,

glede na vaš opis gre najverjetneje za virusno okužbo – npr. coxsackie virusi, enterovirusi itd.
Viruse telo premaga v 7 dneh, vendar določene težave vztrajajo lahko še več tednov (zaradi delovanja imunskega sistema). Lahko je prizadet tudi ostali del prebavil (želodec, črevo), lahko dobite še vročino in drisko.

Viruse se preanaša kapljično, z umazanimi rokami, na straniščih itd.
Pri kandidi v ustih se pojavijo številne bele obloge, ki se lahko odluščijo. Tega vi nimate.

Rdeče, pekoče spremembe na jeziku so lahko geografski jezik, genetska posebnost – oblika jezika pri nekaterih ljudeh, ki se pojavi ob virsunih okužbah, sama pa tudi izgine. Za hitrejšo obnovo sluznice vam priporočam prehranske dodatke cinka, vitamina B oz. multivitaminov.

Glede fug vas opozarjam, da zaradi malih ranic poteka stalno vnetje, kar lahko vodi v raka. kronično uživanje nikotina pa povzroča nemirnost in škodi malim žilicam, zaradi tega lahko pride do mnogih letih tudi do erektilne disfunkcije. Upam, da boste s tem prenehali in si našli kakšno drugo, neškodljivo zasvojenost.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close