Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Javni uslužbenci – varčevanje pri Modri zavarovalnici

Javni uslužbenci – varčevanje pri Modri zavarovalnici

Včeraj smo imeli predstavitev dodatnega pokojninskega zavarovanja v javnem sektorju, kjer sem zaposlena že nekaj let, pa se nikoli po pravici nisem ukvarjala s tem. Glede na to, da imam še cca. 30 let do penzije in da bodo naše pokojnine najbrž mizerne, bi kakšen euro več takrat prišel prav.

Morda kdo že dodatno varčuje za penzijo pri Modri zavarovalnici? Koliko na mesec? Se sploh splača? 🙂

Država po sporazumu plačuje za uslužbence JS mesečne anuitete, ki se zbirajo pri Modri zavarovalnici. Ob odhodu v penzijo ugotoviš, da si prikrajšan za slabih 30% zneska, ki si ga že vplačal v preteklih letih, zdaj pa bi se ti moral vračati kot dodatek k pokojnini. Dvig v enkratnem znesku ni več mogoč (pa je denar vendarle moj!). Nekaj drobiža dobiš prva tri leta (120 eur mesečno), potem pa – pazi – 30 eur na četrtletje, pomeni 10 eur mesečno! Le zakaj nisem v času delovne aktivnosti rekla delodajalcu: nakazujte 10 eur na Modro zavarovalnico, ostalih 30 pa meni na TRR, saj je ves denar moj!?

Javni uslužbenci si ne morejo izbirati, ampak so se jim že pred več kot 10 leti plače znižale z izgovorom, da se ta razlika nakazuje za penzijo Modri zavarovalnici, od katere pa ob upokojitvi pravzaprav dobiš manj kot je bilo vplačano in še to samo v mesečnih rentah. Skratka, nateg.

Se splača v kolikor imaš še dolgo do penzije kot je slučaj pri tebi. Jaz varčuejm maksimalno vsoto.

hitro vplačuj, naša družina že čaka, da se polasti še ene velike vsote, počakamo par let, da se nabere potem pa ukrademo še to. ampak enih norcev pa nikoli ne spametuje in komu boš stokala ko ti bodo čez 20 let rekli, v stečaj je šlo država nima denarja, popušili ste v sloveniji kam dat, še pri ciganih je bolj na varnem

Tudi, če gre kdo v penzijo in stran od Ju in dvigne denar (šele takrat lahko), država pobere 25% davek. Tudi po 30 letih tak znesek znese mogoče za kakšno leto dodatka k penziji, ali še to ne.
Bull shi*t. Tist denar naj dajo k plači. Jako varčevanje za k penziji, če pol država nazaj vzame.

Največjo past pri teh zadevah vidim v tem, da obstaja velika verjetnost, da se bodo pravila, ki veljajo zdaj, čez 15, 20, 25… let spremenila v škodo zavarovancev. Lahko se zviša obdavčitev, lahko se zniža znesek ki bi ga morali mesečno izplacevati, lahko se na tako dolgi rok vse skupaj sesuje itd. Skratka vstop v igro kjer se med igro spreminjajo pravila…če bi šlo za družabno igro bi bilo to zabavno in napeto. Pri vplačevanju in računanju na dodatni denar pri penziji pa to ni niti malo zabavno. Je treba kar dobro razmisliti ali dodatno vplačevati v to varianto ali varčevati in sam razpolagati s tem denarjem.

Tudi, če gre kdo v penzijo in stran od Ju in dvigne denar (šele takrat lahko), država pobere 25% davek. Tudi po 30 letih tak znesek znese mogoče za kakšno leto dodatka k penziji, ali še to ne.
Bull shi*t. Tist denar naj dajo k plači. Jako varčevanje za k penziji, če pol država nazaj vzame.
[/quote]
Tega denarja sploh ni več mogoče dvigniti. Samo rentno izplačilo je možno, pa še to okrnjeno.
Zato res velja razmisliti okrog te Modre zavarovalnice, saj se bodo pogoji izplačila zagotovo slabšali.

Ki lepo živi na vaš račun. Vi kar lepo vplačujte kaj pa se dogaja z vašim denarjem pa itak ne veste.

Kakšna neargumentirana antipropaganda.

še en nateg naših nategunov 🙁

jaz sem v prejšnji firmi plačevala dodatno pokojninsko, nato pa se nam je zgodil požar in želela sem dvigniti privarčevani denar (se ga je nabralo kar nekaj), pa ga nisem mogla, oziroma bi mi pri tem odbili toliko stroškov, da bi dobila vsega skupaj 60% privarčevanega….od takrat jim ne plačujem več..to bom dvignila, ko bom šla v penzijo..od takrat pa varčujem sama…in si dajem na stran na banki…toliko kot bom privarčevala, toliko bom imela..in noben mi ne bo jemal nekih procentov..

Torej, JU ima samo Modro zavarovalnico za tovrstno varčevanje?
kako pa je z drugimi zavarovalnicami in izplačili ?

Sicer nisem v javni upravi, ampak varčujem ravno pri Modri. Vplačeval je tudi oče (amo zadnjih deset let), pa se mu je kar konkretno poznalo pri končni pokojnini. Seveda je odvisno koliko vplačujete in predvsem koliko časa, ampak če niste ravno pri koncu delovne dobe, se vam pomoje zelo izplača.

ker sem še precej mlad in ravno v novi službi, pravzaprav moji prvi redni, mi kaj svetujete, na kaj bom previden in katera zavarovalnica bi bila za to najboljše?
Mama je imela skupno pokojninsko v prvi službi in ko je šla od tam, si je vse izplačala, je bil kar precejšen znesek

Me sicer zanima, ker mi je jasno da samo iz pokojninskega sklada mi, ki šele začenjamo delovno dobo, ne bomo dobili prav veliko, vseeno pa bi rada vedela, če obstaja kakšna garancija, da bomo ta denar dobili tudi nazaj, oz. kdo to garantira. Ne bi pa rada vplačevala 10 let, potem pa izvedela, da gre firma v stečaj, pa ne bom od tega denarja videla nič. Potem raje sama dajem na stran za hude čase, vsaj vem, kaj se s tem denarjem dogaja.

Ta sredstva se varčujejo za penzijo in ne za požar. V kolikor varčujete za druge nepredvidene situacije so drugi načini boljši. Ampak to ste vedeli vnaprej in sedaj nekakšno jokanje ni ravno na mestu….

Nisem zaposlen v javni upravi. Sem v gospodarstvu in nam služba delno plačuje, delno si plačujemo sami…imamo pa pri Prvi.
Sem pa pristaš tega.

Najpomembneje je čimprej začeti, da obrestno obrestni račun dela zate. Vplačuj kolikor lahko, predvsem prvih 10 let, čeprav je ravno takrat najtežje.


Kar imaš od prej v skladu za penzijo, ne boš mogla dvigniti, ampak boš mesečno dobivala po kapljicah.
Pametno si naredila, da varčuješ še sama.

New Report

Close