Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Omotica

Omotica

Pozdravljeni,

v juliju se mi je pojavila omotica, predvsem v sluzbi pri delu ( sedece delo za racunalnikom) . Obcasno se je pojavila tudi slabost. Sama omotica/kratka vrtoglavica ni bila konstantna, ampak je prisla kot en val in zeloo hitro izginila. Opravila sem mr glave , brez posebnosti in tudi nevro pregled. Vse normalno. Dala kri, ki je pokazal nizje vrednosti feritina, tako da so zelezove tablete dejansko stanje popravile. Pred cca 10 dnevi pa se je zadeva ponovila. Omotica se pojavi kot val iz zadnjega dela glave (vratu?) . Cakam se na mr vratu, mi je pa zdravnica dala orl napotnico in pa neke tablete ki bi omilile vrtoglavico ce je zadeva povezana z usesom. Naj povem da sem probala izvajati tudi vaje za omilitev vrtoglavicw (modra knigca) in mi na trenutke ze premikanje oci sprozi “cuden” obcutek, prav tako hitro premikanje glave. Stara sem 29, pocutj

Spoštovani,

če gre za omotico – temnenje pred očmi, občutek lahke glave – potem to ni povezano z ušesom.
Če gre za vrtoglavico ob premikih galve in telesa – pozicijsko vrtoglavico, je možen
-BPPV (premik kristalčkov v notranjem ušesu) – dokažemo s posebnim manevrom ob ORL pregledu
– zaradi napetosti vratnih mišic zaradi prisline drže za računalnikom – pomaga masaža, gretje
– okvare medvretenčnih ploščic – to bo pokazal MRI
– motenj prekrvavitve v vertebrobazilarnem sistemu žil (za zadnjo lobanjsko kotanjo) – to diagnosticiramo z CT angiografijo ali MR angiografijo.

Več bo jasno po pregledu in opravljenem MRI.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.
danes opravljen orl pregled, vse ok.
Pri testu z vodo se mi zacne po 10 sek vrtrti zato ga prekinejo.
Zdravnik mi mi pojasnil nic od cesa bi lahko to se bilo, oz mi dal kaksen (spodbuden) nasvet, samo od sestre sem dobila izvid da je vse ok in naj se obrne na osebno zdravnico. Sam pregled koncan v 5min vsega skupaj. Se res tako hitro ugutovi da ni nic z usesi?
Res je da obstaja se opcija da je tezava z vratom, in pa ponovno mogoce nevrlogo, vendar sem danes pricakovala malo drugacno obravnavo tako da me je vse skupaj zelo razocaralo 🙂

Hvala za vaše sporočilo. Test z vodo ravno to testira, ali se vam začne vrteti – torej ste imeli normalen odziv. Kot razumem, tega psihično niste prenesli.
So pa dobre novice, da je vse OK z ušesi…

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni. Jaz imam vrtoglavice že nekje 10 let parkrat na leto ob premiku glave oziroma telesa. Zanima me, če bi šlo za motnje prekrvavitve v možganih, bi bilo v tem času še kaj več simptomov ali ni nujno? Na mr glave se bi to videlo? Imela sem mr glave leta 2015 in 2020 januarja. Vrtoglavica se največkrat zgodi zjutraj, ko se zbudim ali včasih ko se zbudim sredi noči ob premiku na drugo stran ali premiku glave. Lahko traja par ur ali cel dan. Načeloma so mi pomagale vestibularne vaje.

Še to, se mi zdi, da sem vedno omotična, to že tudi par let, začelo se je po prvem porodu. Pod stresom sem zelo zaradi večih stvari, ampak mi ni jasno kako bi lahko bilo povezano s psiho to. A je vrtoglavica ob premiku glave lahko tudi s psiho povezana?

Opazila sem pa tudi že pred leti, da ko grem v hrib (včasih), srce normalnom hitro bije, jaz pa ko se ustavim, sem včasih tudi malo omotična. Včasih tudi ob mrzlem vremeu in prihodu not na toplo. Nič mi ni jasno. CTAglave sem opravila leta 2013, ker imam tudi migrene z avro. Kot pravim zgoraj mr nazadnje januarja 2020. Uz srca lani in že večkrat, samoplačniško in bi naj bilo vse ok. Imam sicer težave z želodcem, to je to. Drugače pa tlak je tudi normalen. V glavi imam pa tudi občutek včasih, kot da me zateguje okrog čela, v sencah in v nosnem delu. Kot nek pritisk. Skratka cela paleta nekih simptomov. Imam težave s kifoskoliozo, vratnim delom posledično zarad obupno slabe drže in s spodnjim delom hrbtenice.  Imate kakšno idejo?

Pozdravljeni,

glede na vaš opis je lahko

1. BPPV – najpogostejši ušesni vzrok vrtoglavice. Stresejo se kristalčki v notranjem ušesu, nato plavajo in delajo težave, vse dokler jih ne naravnamo nazaj na pravo mesto z manevri, delno pa se sami raztopijo. Vzroki napada : dehidracija, ležanje (tipičen napad zjutraj), pretres možganoiv ali udarec v glavo v preteklosti (lahko v otroštvu). BPPV dokažemo z manevri (Dix HAllpike, Semont) in pozdravimo z repozicijskim manevrom (Epley, Semont). ORL specialist ugotovi, katera stran je prizadeta ter vam pokaže manevre, ki jih lahko tudi sami doma naredite ob napadu – nekaj dni zapored. 3 dni poptem ležite z dvignjenim vzglavjem.

2. cervikogena vrtoglavica – zaradi degenerativnih sprememb medvretenčnih ploščic, v katere vraščajo živčni končiči in se pretirano vzdražijo. Tudi napete vratne mišice povzročajo vrtoglavico in omotico. Stres seveda poslabša pretirano napetost mišic, bolečine v vratu in posledične omotice / vrtoglavice.

Na MRI glave bi se pomembnejše motnje prekrvavitve videle. MRI slike naj pogleda tudi ORL specialist, ali se morda v ORL področju skriva vzrok za glavobol.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close