Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Noc brez sna

Noc brez sna

Pri pregledu orl so mi ugotovili spina septuma na desni strani, slabse prehodno desno nosnico. Sluznica je hiperemicna, zadebeljene nosne skoljke. Dobila sem Flikonase prsilo, ki mi tako kot predhodna prsila Dimista, Nasoflek ne pomagajo prav nic. Trenutno mi nos odmasijo prsila, kot so Operil, Olinth ali septanazal, s katerim si trenutno lajsam tezave, sicer ne bi m ogla funkcionirat ne podnevi ne ponoci. Uporabljam tudi prsilo Coldises, saj imam sluznico cisto izsuseno. Ponoci tezko zaspim, zbujam pa se na uro ali dve, bodisi ker nisem vzela septanazala ali pa se mi v predelu med nosom in grlom nabere neka gosta sluz, ki me dusi in je ni moc ne izkasljati ne izpljuniti.nimam glavobolov. V jesenskih in zimskih mesecih pa mi ob pregibu glave naprej tece vodena snov iz nosu, sicer je nos povsem suh, in ni kaksnega izcedka nikoli. Je tezava unicena sluznica in ali je mozno zadevo resiti brez OP?

Pozdravljeni. Na orl pregledu so mi ugotovili ukrivljen spina septum; sluznica je hiperemicna, nosne skoljke zadebeljene. Priporocili so mi operacijo po porodu. Prebrala sem, da ima veliko ljudi ukrivljen nosni pretin in me zanima, da.niso moje težave kje drugje. Vsakonoc se prebujam in to večkrat. Zastaja mi gosta sluz v zrelu, ki ne gre ne naprej, ne nazaj, kljub izpiranju s fiziolosko. Nimam nobenih alergij, nos pa je zamasen ze skoraj leto dni. Nos je vedno suh, v njem pogosto slisim pokanje, ob hladnih dneh se mi od mraza zarosijo oci ko pa nagnem glavo naprej , da se npr obujem, pritece prozorna tekocina iz nosu. Ne pomagajo Dimista, Nasonex. Nos mi odpre kvecjemu septanazal, operil ali olinth. Obcutka za voh skoraj nimam vec. Pogosto imam obcutek dusenja in tiscanja v prsnem košu, pulmolog je tudi ugotovil da imam povecan utrip v mirovanju (90-100udarcev/min). Ali bi bilo mozno, da me dusi zaradi srca in kaj priporocate v zvezi z nosom. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani,

sklepam, da ste noseči. Vzrokov težav z nosom je več:
– hormoni v nosečnosti – zadebeljena sluznica in več sluzi (hormonski rinitis) – stanje se bo uredilo nekaj tednov po porodu.
– zloraba dekongestivnih kapljic – uporabljati se jih sme 5 do največ 7 dni. Vaša sluznica je odvisna od teh kapljic, je debela., žile so debele in več jih je (medikamentozni rinitis) – stanje se uredi šele nekaj tednov po popolnem prenehanju z dekogestvnimi kapljicami
– morda tudi refluks.

Torej, počakajte na normlaizacijo hormonov, popolnoma opustite dekongestivne kapljice. lahko uporabite mrzlo fiziološko iz hladilnika.
Operacija nosnega pretina in nosnih školjk bo lahko nekoliko izboljšala prehodnost nosu – ne bo odpravila sluzi (ne goste, ne redke).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close