Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vnetje sinusov

Vnetje sinusov

Lep pozdrav!

V začetku meseca julija smo šli na morje, tam sem dobila vnetje sinusov. 10 dni sem zdravila sinuse po svoje, spiranje z fiziološko raztopino, operil… Po 10 dneh, ko sem prišla domov, mi je osebna zdravnica predpisala antibiotik Fromilid. Jemala sem ga 14 dni, spirala sinus z fiziološko, uporabljala sprej Mommox. Po 14 dneh sem šla na Orl, kje so ki aspirilali sinusa, svetoval mi je operacijo nosnega pretina in predpisal sprej Dymista.
Zdaj po 3 dneh, sem kar boljša, vendar me občasno boli glava, drugi dan sem imala malo vročine (37 C), se vedno tudi spiram nos z fiziološko. Zanima me, ali je mogoče vročina in glavobol stranski učinek spreja Dymista?
Kaj naj naredim da bo še to trpljenje končalo?

Spoštovani,

glede na vaš opis gre za akutni postvirusni rinosinuzitis, ki lahko traja 12 tednov ali celo malo več. Po preboleli virusni okužbi je poškodba sluznice takšna, da se še dolgo popravlja in so prisotni znaki večje občutljivosti sluznice na navadne dražljaje (klima, suh zrak, mrzel zrak, prah itd). 37 st C še ni vročina. Simptomi ne pomenijo, da so na delu bakterije, zato vam tudi ni bilo boljhe po Fromilidu.

– za fiziološko razt. ni dokazov, da je trajanje simptomov krajše, se pa lažje izpiha sluz in očisti nos pred aplikacijo nosnih kortikosteroidov
– Dekogestivne kapljice se jemlje 5-7 dni, ne dlje, ker se stanje dodatno poslabša
– nosni kortikosteroid je ustrezno zdravilo – torej Mommox
– Dymista je kombinirano pršilo za alergijski rinitis – nosni kortikosteroid in nosni antihistaminik – če niste alergični (na pršico ali cvetni prah ali dlako), tega ne potrebujete. Vsekakor pa nima stranskih učinkov vročina in glavobol.

Če vas še boli glava, svetujem čim prej pregled pri ORL specialistu za endoskopijo nosu, morda se bo odločil za CT sinusov.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close