Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje nezdravjena hipotiroza

nezdravjena hipotiroza

Pozdravljeni,

zanima me, ali je običajno, da se postavi diagnoza latentne hipotiroze, te pa se potem ne zdravi?

T3 in T4 imam vedno v normalni meji, TSH pa je povišan že (vsaj) 4 leta. Vedno je okoli 4,6, in gre po besedah vseh za “rahlo povišanje”. Kljub temu mi zdravnica zdravil nikoli ni dala, niti mi jih niso svetovali pri pregledu v tirološki ambulanti. Kljub mojemu slabemu počutju (stalna utrujenost, en kup drugih težav, za katere nisem vedela, da jih lahko povzroči hipotiroza). Poleg tega mi nikoli nihče ni omenil, da to vpliva na zanositev in da naj pazim, v kolikor bi bila noseča oz. bi hotela imeti otroka.

Ob prvi diagnozi sem bila stara 25 let. Os. zdravnika sem menjala in bom končno dobila zdravila.
Pravzaprav ne vem kaj naj si mislim… ko berem o težavah drugih, imam občutek da so obolenja ščitnice resna stvar, a kljub temu mene do sedaj nihče ni jemal resno. Vesela sem samo, da v tem času nisem zanosila, ker je to očitno slabo za plod.

Kakšna je po mnenju stroke začetna doza zdravil in kaj se najpogosteje predpiše za hipotirozo? TSH je 4.6, T3 in T4 blizu spodnje meje.
Hvala.

Spoštovani,

glede na to, da so vam večkrat ugotovili blago zvišan TSH menim, da je potreben pregled pri tirologu, ki bo postavil diagnozo in določil terapijo. Najpogostejši vzrok za blago hipotirozo je avtoimunsko vnetje ščitnice. Pri mladih ljudeh se navadno odločimo za zdrvaljenje latentne hipotiroze s tiroksinom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close