Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje PHPT ?

PHPT ?

Pozdravljeni.

Moje težave so se nekako začele že leto in pol nazaj, ko se po preboleli virozi (1 teden vročine nad 39°C) nekako nisem nikoli popolnoma pobral. Pojavila se je močna utrujenost, izguba interesa za dejavnosti, ki sem jih prej zelo rad počel, nekako vse kar se mi je dalo je bilo počivati in spati, kljub zadostni količini spanca pa sem se vedno zbujal precej utrujen. Prav tako sem izgubil ves zagon za službo, ki sem jo drugače zelo rad in z veseljem opravljal in mi je vedno predstavljala izziv.

Tako sem se potem nekako privlekel čez lansko poletje in utrujenost in pomanjkanje motivacije prepisal blagi izgorelosti (sem pa že v tem obdobju imel zelo pogoste težave z želodčno kislino in sem se samozdravil z Ranitalom). Potem pa je prišel September in kar naenkrat se je pojavila kronična nespečnost, dva do tri noči nisem spal potem pa verjetno že zaradi izčrpanosti kakšno noč prespal in potem spet od začetka, nespečnost in to se je vleklo in vleklo. Poleg tega se je pojavil tudi občutek stalne žeje, pekoč jezik pri konici in pa pogosto uriniranje.

Prav tako so se močno poslabšale težave z želodcem in kislino, tako da sem začel s samozdravljenjem z Nolpazo. Nato so se pojavile še bolečine v predelu žličke in hrbta in tako sem se končno odpravil na celotni pregled krvi in UZ abdomna zaradi boleči. Na ultrazvoku so mi ugotovili blago steatotična jetra (ne uživam alkohola) na krvni sliki pa povišan jetrni encim ALT (1,22) lipazo (1,30) in S kalcij (2,78). Zaradi suma da je karkoli narobe s trebušno slinavko sem opravil tudi MR abdomna, ki pa ni pokazal nobenih patoloških odstopanj. Pri gastroenterologu sem opravil tudi gastroskopijo, kjer so ugotovili GERD, kronični gastritis in hiatalno hernijo. Prav tako sem dobil napotnico za endokrinologa zaradi suma na PHPT.

Od marca do sedaj sem sam opravil več laboratorijskih preiskav glede kalcija in iPTH z naslednjimi rezultati – Kalcij konstantno niha vendar ni nikoli v normalnem območju (od 2,56 – 2,91, povprečno je največkrat okrog 2,75 mmol) iPTH pa prav tako niha od normalnega do visoko normalnega (30 – 50) čeprav je vrednost kalcija visoka (prav tako je povišana ionizirana oblika, ki niha med 1,32 – 1,42 ).

Poleg vseh težav z nespečnostjo in želodcem pa se mi je pojavila še popolna laktozna intoleranca (dokazan pri gastroenterologu) in pa bolečine v mišicah, ter občutek zmedenosti in mišične nemoči. V zadnjem mesecu so se temu pridružile še spontane fascikulacije praktično po vsem telesu in zmedenost. Sicer že sedaj 1 mesec jemljem mirzaten tablete, ki so mi sicer zelo pomagale z nespečnostjo, niso pa omilile drugih simptomov.
Opravil sem tudi DXA slikanje kjer je pokazalo na vratu kolka na mejno osteopenijo (T score -1) medtem ko so imela ledvena vretenca T score med -1,4 in -0,3 povprečno -0,7.

Ker imam endokrinologa šele čez dober mesec, me zanima ali je po vašem mnenju možno imeti PHPT kljub temu da iPTH ni povišan nad zgornjo mejo, je pa sigurno previsok glede na vrednost Ca, ko bi moral biti skoraj popolnoma supresiran ? Naj še omenim da sem pomeril tudi ščitnične hormone (TSH 0,96, T3 5,16, T4 14,11) UZ ščitnice pa je pokazal blago kronično vnetje.

Se opravičujem za daljše sporočilo, vendar me res skrbijo ti nevro – mišični simptomi, vendar kolikor sem prebral so lahko povezani s povišano vrednostjo kalcija ?

Hvala in lep pozdrav,

Aljoša

Spoštovani,

glede na navedeno menim, da ne gre za primarni hiperparatiroidizem. Vsekakor je potreben pregled pri endokrinologu. Priporočam tudi določiti vrednost vitamina D.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close