Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Re: Pozabljivost

Re: Pozabljivost

Demenca je upat kognitivnih, spoznavnih sposobnosti, dojemanja, povezovanja, analiziranja stvari in mnogo širša težava od zgolj pozabljanja stvari
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za vaš odgovor. Naj povem da opazam če ji zjutraj nekaj omenim popoldne že pozabi. Ali pa danes je bila pri meni na kosilu jutri pa pozabi da je bila. Orjentacijo ima ok. Govor tekoč. Razen te pozabljivosti, ki se mi zdi da se je poslabšala predvsem v zadnjem mesecu dveh, ne vidim nekih sprememb. Kaj menite vi? Ja pa to mogoce da neve katerega datuma smo (kar mi je nekako normalno saj je v penziji in ji dnevi ne igrajo vloge), ve pa da je poletje. Pa letnico se tudi ni spomnila. Uro zna precitat ok in brez tezav.

Hvala.

Težko uganiti, pozabljivi so starejši vsekakor pogosto bolj, raztresenost je možnost, da dnevi ne igrajo velike vloge tudi, iz napisanega je nemogoče soditi o upadu spoznavnih sposobnosti, za take stvari se izvaja teste. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani,
iz srca se vam zahvaljujem za vaše odgovore. Priznam da sem res v skrbeh. Mama je bila danes pri osebnem zdravniku zaradi tega in prosila za napotnico za psihijatra. Njen osebi zdravnik je žal sploh ni vprašal zakaj jo rabi oz. ni je sploh pregledal. Pri psihijatru je naročena 6.8. Zanima me, kaj za take bolnike (v primeru da gre za demenco) pomeni mesec dni čakanja in koliko se stanje v tem času lahko poslabša. Ali s tableti lahko živi še nekaj let dokaj kvalitetno življenje?

Izredna hvala za vaš odgovor.

Če pomislim, kaj vse jaz pozabim, pa svoje zivljenje smatram za kvalitetno 😉 En mesec cakanja ne predstavlja nič pa tudi posebno učinkovite terapije pozabljanja ni, tako da si zaradi datuma ne rabite delati skrbi (po pravici, datum je nenavadno kmalu glede na gneco in obicajno cakanje)
Lep dan

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Izredna hvala. Še eno vprašanje bi postavil, čeprav me imate verjetno že polno kapo 🙂 Če ji slučajno potrdijo demenco koliko časa (let) ima lahko se pred sabo dokaj kvalitetnega življenja?

Hvala.

Napredovala demenca bolj greni življenje svojcem kot bolniku, je pa popolnoma nemogoče uganiti potek, stopnjo…. in to, da ljudi v starosti ogroža marsikaj in ne (zgolj) drmenca. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

če vaš zdravnik sploh ni vprašal zakaj hoče k psihiatru, pa je več kot malomaren in svetujem, da ga zamenjate, če ne želite, da boste še v prihodnje imeli težave, ker takšnemu človeku pa se ja ne da zaupati., ali pa boste čakali, da kiksne tako zelo, da ga tožite? tudi možno, a raje ne čakajte, anmreč to vsekakor ni način kar je napravil oz. ni napravil ničesar (niti pregleda). pravzaprav vam je kršil pravice in ga lahko pšriajvite zdravniški zbornici, saj se gre za malomarno ravnanje. včasih je kdo obsojen tudi zaradi povuzročitve nevarnosti/srmti ipd. zaradi malomarosti in pri tem mamin zdravnik sploh ne izstopa.

mama pa morda potrebuje kakšno zdravilo za izboljšanje spomina. ali npr. nootropil, ki pomaga pri cirkulaciji možganov. prav pridejp tudi kakšne umske igrice, npr. sudoku, križanka ipd.

srečno

srečno!

New Report

Close