Najdi forum

Razlaga izvida MR ledvene hrbtenice

Pozdravljeni!

Stara sem 59 let in me zanima razlaga izvida MR ledvene hrbtenice:

Nakazano poudarjena lordoza. Navzpred pomaknjena težiščnica.
Zmerna difuzna spondiloza. Blaga degeneracija so lumbalnih diskusov.
Schmorlova hernija s strani zgornje terminalne plošče korpusa L2.

V nivoju L5-S1 je blaga spondilartroza, levostranska širokobazna dorzolateralna protruzija, ki po levi strani sega tudi kavdalno za korpus S1, že vtiska levi recesus in korenino S1 na levi strani.
Spinalni kanal je normalno širok.
V nivoju L4-L5 je zmerna spondilartroza, bulging diskusa, zmerna spinalna stenoza, utesnitve lateralnih korenin intraforaminalno ni.
V nivoju L3-L4 je blaga spondilartroza, blaga spinalna stenoza, foramna nista zožena.
Blaga difuzna protruzija diskusa v nivoju L1-L2, manjše dorzolateralne naplastitve, jasnih foraminalnih zožitev ali utesnitev korenin pa ni videti.
Intramedularno v konusu medule patoloških sprememb signala ali drugih posebnosti ne vidim.
Zaključek: V ospredju je levostranska dorzolateralna protruzija v nivoju L5-S1 z utesnitvijo levega recesusa in verjetno draženje korenine S1.
Spinalna stenoza predvsem v nivojih L4-L5 in L3-4.

Glede na izvid, kaj svetujete? Težave so se začele februarja, od takrat ne čutim več mezinca in prstanca na levi nogi, od danes zjutraj pa ne čutim več kazalca na levi nogi – torej se stanje slabša. Kaj menite, da bi bilo najbolje storiti? K osebni zdravnici (ki naj bi me potem napotila naprej) sem najavljena šele čez 14 dni, ker prej ni možnega termina, ampak me skrbi, da bi bilo stanje s časom še slabše in slabše. Kaj priporočate?

Pozdravljeni,

izvid kaže na izražene obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice, ki pa zgolj na podlagi vsebina izvida niso kritične do te mere, da bi zahtevale kakršen koli (operativni) poseg. Največja je sprememba v spodnjem delu, ki je po vsej verjetnosti tudi vzrok vaših težav. Draženje korenine L5 povzroča bolečine v ledvenem delu in nogi, medtem ko verjetno prihaja tudi do draženja korenine S1, saj opisujete mravljinčenje prstov na nogi.
Stanje izvida bi morali primerjati s slikami, ki ste jih prejeli na CD-ju ter opraviti klinični nevrološki pregled.
Sicer s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close