Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Hypacusis conductiva gradus laev.dex.med.sin

Hypacusis conductiva gradus laev.dex.med.sin

Spoštovani, naš fant ima kronično izlivno vnetje. Star je osem let. Dva krat ( 2016 in 2017 ) je že imel vstavljene cevke v obeh ušesih, prav tako odstranjeno žrelnico.Cevke so izpadle in ponovno se nabira tekočina. Mommox uporablja že 6 mesecev, zelo zelo slabo sliši. Tudi v šoli opažajo zelo slab sluh in slabše sodelovanje zaradi omenjenih težav. Ponovno kontrolo imamo šele oktobra 2019, mene pa zanima, če se lahko v tako dolgem času sluh trajno okvari zaradi prisotne tekočine že eno leto. Na pregledu je bil v kratkem vsaj trikrat, vsakič pri drugem zdravniku, nihče ne ve kaj in kako, čaka se, otrok ima pa težave, ker ne sliši. Ali je smiselno glede na izvid ( 23.04.2019 ) pospešiti ponovno vstavitev cevk? Ali se lahko stanje popravi brez cevk?
Timpanogram: obojestransko ni podanosti
ADG: obojestransko prevodna izguba sluha v govornem območju od 30 preko 20 do 30dB desno in 50 preko 35 do 50 dB levo.
Bobniča sivo rožnata, precej močno vleknjena.
Hvala za vaš odgovor, lepo vas pozdravljam, S.

Spoštovani,

preko poletja bo manj viroz in možno je, da se bo sluh popravil – tudi brez cevk. Morda se sluh ne bo poravil brez cevk in bi bilo smiselno rezervirati datum za ponovno vstavitev cevk na začetku šolskega leta.
Nadaljujte z Mommoxom.
Uporablja naj redno Otovent balonček (navodila za uporabo najdete na You tube)
Zaradi dolgotrajnega izliva se ne bo okvaril sluh, lahko pa se bobniča spremenita – nastanejo retrakcijski žepi, stanjšata se. Zaenkrat to ni opisano.

Pričakujemo, da Evstahijevi tubi začneta delovati dobro najkasneje okrog 10.leta (LAHKO PA ŠELE PO 12.LETU).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Najlepsa hvala za vas odgovor, lp, S.

New Report

Close