Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Bolečina na zadnji strani kolena – aktiven športnik

Bolečina na zadnji strani kolena – aktiven športnik

Spoštovani,

Sem aktiven tekač na srednje proge, treniram pa 6-krat na teden. Pred približno tednom dni me je začela boleti mišica, ki se nahaja na prehodu med zadnjo stegensko in meči (plantaris?), torej na pregibu. Bolečina se pojavi predvsem pri krčenju in stegovanju noge, prav tako pa, če imam nogo dalj časa skrčeno. Najhujše je, ko dalj časa tečem, saj se bolečina povečuje z dolžino in intenzivnostjo teka, nato pa se mišica razboli in me boli tudi v mirovanju. Opazil sem, da mi pri stegovanju in krčenju noge poka zgornji desni del kolena, kar se zgodi priblizno istočasno kot pojav bolečine v mišici. Prav tako sem opazil, da imam zelo zategnjeno zunanjo sprednjo (oz. stransko?) stegensko mišico ter mečne mišice.

Glede na to, da se mi to dogaja v aktivnem delu sezone, ko bi se moral udeleževati tekmovanj, vas prosim za nasvet, kako ukrepati, da bo izpad treninga in tekem čim manjši.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Mišica, katere simptome omenjate se imenuje popliteus in je v resnici udeležena pri začetku giba krčenja kolena. Za težave, ki jih omenjate in bi bile povzročene s strani omenjene mišice še nisem slišal, sem pa bil pred kratkim na srečanju, kjer so plastični kirurgi in Bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici, predavali o intermitentnem kompartment sindromu, sicer na rokah, kjer pa je zgodba podobna. Možno je, da gre za to, da mišica ob obremenjevanju “oteče”, kar dvigne pritisk v mišični loži, čemur sledi slabša prekrvavitev in posledično, ker mišico visoko obremenjujete, primanjkljaj kisika, anaerobni metabolizem, potem Vam zelo znana zakisanost mišice in ishemična bolečina. Stanje je relativno redko, se pa pojavlja prav pri fizično zelo aktivnih posameznikih in ima običajno potek, ki ste ga opisali – bolečina se postopoma pojavi med vadbo in potem vztraja še nekaj časa po vadbi, naknadna obremenitev pa jo še prej sproži.

Kako se stanja lotiti? Najprej se je potrebno prepričati ali je situacija o kateri razmišljava, resnično ta, ki pri Vas povzroča težave. Kot rečeno za tovrstno težavo še nisem slišal in je verjetno izjemno redka. Možna so tudi druga stanja kot npr. Bakerjeva (sinovijska) kolenska cista, ki ob aktivnosti oteče in povzroča bolečine. Možna so tudi enostavno vnetja mišičnih narastišč, tetiv in podobno. Skratka bilo bi se potrebno povsem zanesljivo prepričati, da so Vaše težave povezane z omenjeno patologijo. Uradno se intermitentni kompartment sindrom meri tako, da se v mišično ložo vstavi iglo z merilcem pritiska in se izmeri koliko se med aktivnostjo poveča pritisk. To zna biti relativno težko izvedljivo (tek z vstavljeno iglo za kolenom), zato so si za intermitentni kompartment sindrom roke izmislili teste, ki ga posredno potrjujejo (gre za ponavljanje gibov in opazovanje mišične moči in pojava bolečine). Žal ne poznam tovrstnih testov, ki bi se nanašali na koleno in tudi ne vem, kdo v Sloveniji bi se s tem ukvarjal. Bi moral še pobrskati.

Vaša druga težava, je vsaj glede na opis, bolj značilna za tekače. Pri opisanih težavah gre najverjetneje za napetost tenzorja zunanje fascije stegna ter iliotibialnega trakta, katerega tetiva običajno preskakuje preko grčice na zunanji strani kolena pri cca. 20° fleksije. Preskakovanje je lahko boleče ali tudi ne.

Čeprav v medicini pogosto veliko energije in časa posvetimo razumevanju bolezenskih stanj, pogosto, čeprav stanje razumemo, ne moremo zelo specifično ukrepati. Bojim se, da bo tudi v Vašem primeru tako, vsaj v začetni fazi. Če se ne motim, traja poletna atletska sezona nekje do sredine julija, nato pa sledi počitek do konca avgusta in nato še mesec dni tekmovanj. Ali se je v desetih letih kaj spremenilo? Glede na to, da si boste verjetno želeli čimbolj izkoristiti prihodnji mesec, mislim da bi bili najbolj priporočjivi povsem podporni ukrepi (v trenutni fazi).
1. Poizkusite zmanjšati količino treningov. Verjetno ste to v neki meri že naredili, vendar Vas pozivam, da bodite pri tem striktni. Pogosto (iz lastnih izkušenj) športniki mislimo, da bomo v večjim naporom prišli do večjih uspehov, vendar verjetno drži kot je rekel moj nekdanji trener: “Počitek je najpomembnejši del treninga.” Napredek, ki ga lahko letos pričakujete, ste v veliki meri že naredili z jesensko/zimsko bazo ter pomladnim “prebujanjem” telesa, zdaj pa mu dajte priložnost, da bo na tekmah kar se da spočito. Zdi se mi, da je močnejši trening 2x tedensko čez glavo zadosti v trenutni fazi sezone, če imate pa v tednu tekmo, zadostuje samo še en dodaten trening. Ostale dni porabite za nizko intenzivne tekaške vaje, kask, predvsem pa stretching. Sploh za napetost stegna in meč bi priporočal uporabo rolčkov. Stretching naj ne bo zelo intenziven, ampak bolj blagodejen. Morda bo že samo zmanjšanje treningov in raztezanje nekoliko izboljšalo težave.
2. V kolikor je kakšna izmed tekem izjemno pomembna lahko vzamete Naklofen ali Nalgesin (oz. podobno), ki bo najverjetnega relativno dobro omilil bolečino. Seveda Vam bo zdravilo bolečino le prikrilo in ne bo pozdravilo stanja, morda celo nekoliko poveča verjetnost poškodbe, zato priporočam premišljeno uporabo (če že) in največ nekajkrat (toliko, da zdržite prihajajoči mesec).
3. Fizioterapija oz. terapije. V kolikor imate napete mišice, ki se tudi ob počitku ne uspejo ustrezno zrelaksirati, priporočam športno masažo, ev. celo bazen. Vem, da je splošno prepričanje, da je posebej voda v trenutni fazi sezone lahko kontraproduktivna, vendar trda mišica, ni elastična (podajna) iz zato izgubi velik del moči. Vaša zmogljivost bo najboljša, ko bodo mišice voljne in sproščene. V kolikor mi sporočite iz katerega kraja prihajate Vam lahko svetujem terapevta v Vaši okolici (ne poznam pa vseh regij po Sloveniji :)).
Ev. bi v poštev prišle tudi razne fizioterapevtske regenerativne tehnike oz. tehnike sproščanja (mišični stimulatorji, magnetna terapijo …), ampak še najbolj verjamem v manualne tehnike. Verjetno bi se tako napetost stegna, kot goleni in pod kolenom dalo omiliti z ustreznimi manualnimi tehnikami in manipulacijami.
4. Če bi bila bolečina prehuda, bo potrebno ta del sezone enostavno opustiti in se spočiti do avgusta/septembra in poizkusiti rezultate napraviti takrat.

To bi bila nekako moja smer razmišljanja. V kolikor pa bi si želeli bolj natančnega mnenja, se mi lahko pridete kdaj pokazati. Trenutno delam v Mariboru in Slovenj Gradcu, občasno pa sem tudi v Ljubljani, tako da se lahko dogovoriva o terminu (brezplačno). Do atletike sem še posebej naklonjen, ker mi je v življenju prinesla nekaj največjih veselj sploh – tudi sam sem tekel na 400 in 800m.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

res najlepša hvala za izčrpen odgovor! Glede atletske sezone se ni nič spremenilo, še vedno je tako kot ste napisali. Vsekakor bom poskusil izvajati vaše nasvete. Športnega terapevta imam že v okviru kluba, saj je precej cenovno ugoden, tako da ga bom definitivno izkoristil. Če pa ste v naslednjem tednu mogoče kakšen dan v Ljubljani, pa bi bil izjemno hvaležen za kakšen termin.

Hvala in lep pozdrav.

Ni kaj!

V katerem klubu treniraš in kdo je Vaš terapevt?

Lp, Klemen

Šmarnogorska Naveza, precej majhen in relativno nov klub, vsaj kar se tiče stadionske atletike. Moj terapevt pa je Matej Košir, deluje pa v Tacnu (obrobje Ljubljane).

Lp Domen

Aha, velja.

Njega pa ne poznam. Ampak, kar poizkusita čim bolje sanirati. Če pa boš, kot rečeno, potreboval še kakšen nasvet, veš kje me najdeš.

Če bom v prihodnjem tednu ali dveh kaj preko Lj in da bom imel čas, sporočim.

Lp, Klemen

Pozdravljeni,
pred kratkim sem zaradi zgoraj omenjenih težav opravil MRI slikanje. Prosil bi vas za obrazložitev izvida, ki ga prilagam.
Hvala in lep pozdrav,
Domen

Pozdravljen!

Z MR preiskavo je bil postavljen sum na 3 različne patologije:
1. Distenzija/parcialna ruptura tetive bicepsa na mišično/tendinoznem stiku je verjetno razlog za večji del težav – bolečine za kolenom pri krčenju/iztegu.
Ta težava žal kliče po počitku. Kaj bistvenega v smislu zdravljenja se tu niti ne da narediti. Morda bi nekoliko pomagale razne fizikalno-terapevtske tehnike, ki vzpodbudijo regeneracijo tkiv (zmerna manualna terapija, magnet, Bioptron ipd.), vendar je težko zanesljivo reči, koliko pomagajo. V osnovi je potreben čas, da se poškodovano tkivo zaceli. Vmes lahko izvajaš rahel stretching, vendar le do blagega občutka napetosti, nikakor ne v bolečino. Drugega ti ne znam predlagati. Svetoval bi, da si od tekmovanja vzameš pavzo, dokler se stanje ne pozdravi. Naklofen in ostala zdravila, ti bodo verjetno sicer uspešno blažila bolečino, vendar tudi ustavljajo vnetni proces in s tem proces celjenja, tako da bi jih odsvetoval. Bolje, da se pred tekom pozdraviš, sicer lahko sledi hujša poškodba mišice, ev. tudi popolna ruptura, ki pa je velik problem.
2. Zadebeljena medialna patelarna plika je najverjetneje vzrok za pokanje v zgornjem delu kolena. Plika je zadebelitev sklepne ovojnice, ki je pravzaprav razvojni ostanek v kolenu. Koleno se namreč razvije iz 3 ločenih votlin, in omenjena plika je ostanek pregrade, ki ločuje 2 izmed njih, le da pri nekaterih ostane bolj izrazita. Je še kar pogosta struktura. Težave povzroča, ko smo preveč aktivni in se zaradi ponavljajočega preskakovanja preko stegneničnega kondila vname in posledično zadebelji. Ta zadebelitev povzroči, da s še večjo napetostjo preskakuje preko kondila, kar povzroča pokanje, lahko pa tudi bolečine. Vedno namreč preskoči preko kondila na istem mestu, kjer lahko sčasoma poškoduje sklepni hrustanec. Rešitev v prvi fazi je počitek, hlajenje, da se tkivu omogoči, da se samo vrne v prvotno stanje. Pri hujših težavah lahko delno pomagajo NSAR (Naklofen, Brufen), lahko tudi kolenska blokada s kortikosteroidi – vsa zdravila zmanjšajo vnetje, kortikosteroidi nekoliko vplivajo tudi na samo atrofijo (zmanjšanje) tkiva. V kolikor ne pomaga nič od naštetega se pliko lahko odstrani artroskopsko, kar je sicer relativno majhen poseg, vendar je le operacija in se poizkušamo temu izogniti.
3. Blag patelarni tendinitis je pravzaprav t.i. “skakalno koleno”. Spet se zaradi preopremenitve pogačična vez (pod vrškom pogačice, ki je pravzaprav spodnji del pogačice na kolenu) vname, kar povzroča bolečine na spodnjem robu pogačice ob odrivu. Težav v tem smislu sicer nisi opisal, lahko da je stanje še tako blago, da ga nisi začutil oz. da so druge težave večje in se jim enostavno še nisi posvetil. Tudi zdravljenje te težave je v prvi vrsti počitek. Nekoliko lahko pomagajo masaže v predelu bolečina na vršku pogačice, lahko hlajenje oz. “Knajpanje”, nekoliko lahko protivnetni geli (Voltaren, Naklofen), predvsem pa, kot rečeno, razbremenitev.

Tako bi kot zaključni predlog glede na izvid MR svetoval počitek. Zdi se mi najbolje, da bi vsaj do jesenskega dela sezone (konec avgusta) izpustil tekme in se posvetil regeneraciji. Treningi spočetka le z blago aktivnostjo, do meje bolečine, hkrati pa terapije, masaže z ledom, blag stretching, tudi morje bi verjetno pomagalo. Tako bi predlagal, da čim bolj izkoristiš poletje v smislu počitnic/dopusta in se vrneš na tekme jeseni oz. v naslednji sezoni (odvisno kako hitro se bo stanje izboljševalo).

Upam, da nasvet pomaga 🙂 Vem, pa da to nikoli ni to, kar si športnik želi slišati.

Lp, Klemen

Najlepša hvala za izčrpen odgovor. Seveda si tega nisem želel slišati, ampak seveda z glavo skozi zid ne gre… Res upam, da bo počitek pomagal.
Lp, Domen

New Report

Close