Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija nizka rast

nizka rast

Pozdravljeni, dr. Martinjaš

Na vas se obračam, saj me malo skrbi glede rasti moje hčere.

Hči je stara 13 let in pol (2006 letnik) in je med vrstnicami v šoli najmanjša. Meri zgolj 145 cm in tehta 39 kg. Menstruacijo je dobila pri 11 letih in od takrat zelo počasi raste, v zadnja pol leta slaba 2 cm.

Sicer s partnerjem nisva visoka (oba zgolj 160).

Zanima me, bi morala na kakšen posvet? Kako je z rastnim hormonom pri teh letih, v kolikor bi bila želja. V prvi vrsti pa ne želim vzbuditi otroku slabega občutka, da bi bilo z njo kaj narobe, saj razumem in se zavedam, da prav visoka ne more biti, glede na višino staršev. Vem pa, da jo moti, ker je med majhna. Ali menite, da bo pridobila še kakšen cm?

Hvala za vaš odgovor, Maja

Najverjetneje gre za družinsko nizko rast. Po tem, ko deklica dobi prvo menstruacijo, se rast upočasni oz. preneha. V 2 letih po prvi menstruaciji se zaprejo rastni hrustanci. Nizko rast je potrebno obravnavati pred pojavom pubertetnih znakov. Pregled pri endokrinologu priporočam, večjega prirastka v višino pa ni pričakovati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close