Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Septorinoplastika

Septorinoplastika

Pozdravljeni,

pred zdaj že dobrim letom dni sem se pričel ukvarjati z dihalnim vajam in začel v vse večji meri dihati na nos za razliko od ust. Od takrat sem vedno znova opažal, da je leva nosnica bistveno bolj prehodna od desne, vendar sem to pripisal splošni dominanci, in ne ukrivljenemu nosnemu pretinu. Zadeva je precej moteča in desna nosnica je praktično neuporabna. Mislim sigurno je do neke mere prehodna (po občutku bi rekel nekje 10-30% leve), vendar imam npr. pri fizični aktivnosti težave, saj se ponavadi ravno takrat dominanca preseli na desno (blokirano) stran, tako da delam neke čudne grimase, da ohranim dihanje na nos.

Pri pregledu na ORL v povezavi s sicer nečim drugim sem omenil, da je leva bistveno bolj prihodna, nakar mi je bilo rečeno, da je pretin vidno ukrivljen, da je možna operacija in da to ni nič kaj takega. Po razmisleku sem se vendarle odločil za poseg, tako da sem zdaj s strani splošne zdravnice dobil ponovno napotnico za ORL, tokrat za ukrivljen nosni pretin.

Ob zbiranju informacij na spletu sem videl, da se funkcionalno izboljšanje nosu lahko kombinira z estetskim (rinoplastika). Ker imam precej ukrivljen nos resno razmišljam o obeh posegih.

Vprašanje pa se glasi: je kakršen koli način, da se, v kolikor se ugotovi potreba po septoplastiki, operacija kombinira z rinoplastiko in da oboje krije država?

Če ja in če ne: kako postopati, da zadeva steče čim bolj gladko in da s svoje strani ne zgubljam časa po nepotrebnem? Zdaj imam samo napotnico za ponovni ORL in izbrati moram, kje naj opravim pregled. Je možna septoplastika na koncesijo in rinoplastika samoplačniško?

Skratka … Zanima me, kam in kako naprej za poseg septoplastike in rinoplastike obenem, saj sklepam, da nekateri zdravniki opravljajo eno, in ne druge.

Lep pozdrav

Spoštovani,

seveda je možna septo-rinoplastika, za operacijo se dogovorite ob pregledu pri ORL specialistu rinokirurgu. Čakalne dobe so več let. Oboje je seveda tudi možno samoplačniško pri zasebniku ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close