Najdi forum

štift

Spoštovani,
Leta 2011 sem imela zdravljen zob 15. Oktobra lani se mi je odlomil,vceraj pa ponovno.Zobozdravnica je rekla,ker je odlomljen vecji del da bo potrebno vstaviti štift in prevleko,ampak ker je visoko v korenino da bom morala na gingvioplastiko,da mi prerežejo dlesen. Zanima me kako to izgleda,če mi lahko poveste prosim,ali boli?Ali so potrebni šivi in bolniška? Hvala za vaš čas!

Pozdravljeni,

Gingivoplastika ( preoblikovanje dlesni ) je eden izmed najbolj pogostih parodontoloških posegov. Izvaja se v lokalni anesteziji, tako da, je sam poseg popolnoma neboleč. Po posegu je občutljivost odvisna od tega koliko tkiva je bilo odstranjenega. Če je bil odstranjen le del dlesni, pri čemer nastane le »majhna rana« je bolečina po posegu skoraj zanemarljiva. V tem primeru večina pacientov niti ne vzame protibolečinskih zdravil (seveda, je to pogojeno od vašega bolečinskega praga ). Če pa je potrebno narediti pravo »podaljšanje klinične krone«, kar pomeni, da se odstrani še kostni rob okrog korenine zoba skupaj z dlesnijo, pa to predstavlja nekoliko večji defekt. Ob tovrstnem posegu je prva dva dni po posegu potrebno jemati protibolečinske tablete ( ponavadi Ibuprofen). Obenem se takoj po posegu prične s hlajenjem operiranega področja, kar bistveno zmanjša morebitno oteklino in posledično bolečino. Izogibali se boste trdi in vroči hrani. Čez 14dni se šive odstranijo in nadaljujete z normalno higieno. Bolniška ponavadi ni potrebna.
Najpogosteje se gingivoplastika opravlja s skalpelom (klasična tehnika) in diamantnim svedrom. Bolj sodobne tehnike vključujejo uporabo elektro-kirurškega instrumenta ali laserja. To so med seboj različna orodja, s katerimi pa izkušeni terapevti lahko dosežejo podobne rezultate. Če že veste kako bo gingivoplastika izvedena pri vas, vam lahko bolj natančno opišem poseg.
Zelo pomembno je, da vam zobozdravnik po gingivoplastiki naredi začasno prevleko, katera bo oblikovala dlesni na operiranem območju v naslednjih par mesecih. Ko bo dlesen zdrava in pravilno oblikovana se začasno prevleko zamenja s končno prevleko.
Srečno !

New Report

Close