Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena Oteklina in boleč zob

Oteklina in boleč zob

V četrtek zvečer me je pričelo boleti nad zobom (sedmica levo zgoraj) na kar sem opazil, da imam hudo vneto dlesen. Drugi dan sem obiskal zobozdravnika, ki mi je okoli zoba malce razrahljal polip (zob je namreč mrtev in se je čez njega naredil polip). Težav pa kar ni bilo konec, saj mi je otekel obraz, bolečina pa je vse večja. Danes sem zopet obiskal zobozdravnika, ta pa mi je odstranil polip in z pilo očistil zobne kanale, ter pritiskal na dlesen iz katere je izteklo ogromno gnoja. A oteklina še vedno ostaja.

Kaj naj storim, da bi oteklina izginila? Poskusil sem že z kisom in švedsko grenčico. A zaman.

Lep pozdrav!
Zob je boleč zaradi vnetja/infekta zobnega živca in tkiv okoli zobne korenine. Potrebno je endodontsko zdravljenje zoba s temeljitim čiščenjem koreninskih kanalov. V primeru, da je infekt uspešno odstranjen is koreninskih kanalov in da se okoliška kost zazdravi je zob, ali vsaj zobna korenina, lahko še naprej v funkciji. Oteklina navadno ne izgine čez noč, bolečina pe je verjetno že popustila. Tukaj ne bo pomagala grenčica, Jaegermeister ali podobne stvari…no vsaj za zob ne. 🙂
Predlagam ponoven obisk pri zobozdravniku, ki pa mora imeti za obravnavo dovolj časa, da natančno očisti koreninske kanale….če on ne uspe lahko na pomoč priskoči specialist endodont.

Srečno…in miren vikend.

Miha Bobič

Pozdravljeni,

Mislila sem, da imam vneto dlesen pod zobom, ki ima odstranjen živec, zato sem v lekarni kupila Oraflogo, vendar to po dobrem tednu ne pomaga. Bolečine skoraj ni, razen čuden občutek zategovanja čeljusti, se je pa vnetje prestavilo pod dlesen. Moj zobozdravnik je na dopustu, drugi pa na žalost ne pride v poštev, ker zaupam le njemu. Kaj lahko še sama storim, oziroma kako nevarno je lahko, če na zobozdravnika počakam 14 dni?

Pozdravljeni!
Kot v prejšnjem primeru gre tudi pri vas najverjetneje za vnetje, katerega žarišče je pri vrhu korenine zoba. Tako mazanje dlesni z raznimi pripravki ne pomaga saj je treba odstraniti vzrok. To lahko stori vaš zobozdravnik…ko se vrne.
Navadno gre pri “mrtvih” zdravljenih zobeh za kroničen proces, ki je prisoten že dalj časa in vzplamti v akutno obliko ob prilikah kot je padec odpornosti ali recimo dopust osebnega zobozdravnika.
Morda v 14 dneh ne bo nič, morda pa se lahko pojavi oteklina in bolečina. Težko je napovedati kaj se bo zgodilo, vendar je priporočljivo čim prej obiskati zobozdravnika.

Lp,

Miha Bobič

Pozdravljeni

Mene zanima kaj bi pomagalo za zmanjšanje otekline v petek sem mela majhen poseg ciste v usta in sem otečena cela desna stran.

Lep pozdrav pikapolonica1998!

Ne razumem točno kakšen poseg ste opravili v petek. Morda kirurška odstranitev radikularne ciste? Pri takih kirurških posegih proti oteklini pomaga izdatno hlajenje. Obkladek obložimo s tkanino, robec ali krpa preprečujeta neposreden stik s kožo, in ga namestima na lice na mesto kjer je bil poseg. Najbolj so obkladki učinkoviti takoj po posegu, saj preprečijo širjenje otekline. Vaš poseg je bil v petek in oteklina se je že formirala.

Protibolečinska sredstva tudi pridejo prav. Praktično vse kar ste navajeni jemati za recimo glavobole, razen Aspirina, ki redči kri in tako otežuje tvorbo strdka na rani. Prav tako se prvi dan ali dva izogibajte težjim fizičnim aktivnostim. V kolikor je možno jemo hladno hrano. Pomaga recimo sladoled, ki ohladi ustno votlino. Pa še dober je!

Toliko na hitro.

LP,

Miha Bobič

New Report

Close