Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje vnetje ščitnice (UZ)

vnetje ščitnice (UZ)

Spoštovani,
stara sem 41 let. Že dlje časa imam težave z neprestano utrujenostjo, majhno telesno zmogljivostjo, nervozo, nespečnostjo, bolečimi mišicami, občasnim tresenjem rok in nog ter razbijanjem srca, slabostjo, srbenjem kože, povečanim potenjem, pozabljivostjo, zelo sem občutljiva na mraz, imam močne menstruacije, sem bolj zaprta.
Imam tudi ugotovljeno celiakijo, kjer se držim diete že 20 let.

Meritve ščitničnih hormonov v oktobru 2018: TSH: 2, T4 prosti: 11,55, T3 prosti: 4,58 in meritve drugih hormonov: prolaktin: 37,2, kortizol zjutraj: 349,5, dhea: 6,4.

Ker težave vztrajajo, sem včeraj opravila UZ ščitnice in je zdravnica ugotovila rahlo parenhimsko okvaro ščitnice (videla je več lis in je rekla, da ščitnica ni homogena):
“Ščitnica ni povečana. Parenhim ščitnice je lisast, tumorskih sprememb v ščitnici ni videti, na vratu ob vaskularnem snopu ni sumljivo povečanih bezgavk, v obščitničnih ložah ni videti sprememb.”
Zdravnica je rekla, da je možno, da gre za vnetje ščitnice in naj vsako leto spremljam hormone, če bodo izven meja, bo potrebno dodajanje.

Ker se zgoraj navedene težave že vlečejo nekaj let (precej slabše po porodu, rodila sem pred 6-imi leti), sem leta 2016 dala izmeriti tudi protitelesa za Hashimotov tiroiditis in so bili izvidi ok: RT3: 22 pg/ml, TAK (abs to thyreoglobulin): manj kot 15 U/ml, MAK/TPO-abbs: manj kot 28 U/ml.
Meritev protiteles za Basedovko še nisem opravila.

Kaj svetujete v primeru mojih težav in izvidov? Naj opravim še kakšne preiskave?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spotovani,

glede na navedeno gre pri vas za normalno delovanje ščitnice.Zdravljenje trenutno ni potrebno in tudi ne dodatne preiskave. Vzrok za težave je iskati drugje.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close