Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni KOPB IN ZDRAVILA

KOPB IN ZDRAVILA

Spoštovani!

Star sem 65 let in za astmo se zdravim že vrsto let. Bila so obdobja, ko je bilo čisto OK, pa zopet obdobja, ko me je dušilo, kar je seveda zahtevalo zamenjavo več zdravil.
Rezultat spirometrije konec februarja 2019: VC 4870 (98%), FEV1 3060 (81%), TI 63 (84%)
Po mnenju mojega pulmologa je astma prešla v KOPB. Dosedanja zdravila Symbicort in Spirivo je zamenjal s Trimbow pršilko 2×2 vpiha.

Ker se v ambulanti vedno tako mudi in ni časa za podrobnejše razlage, Vas po tej poti prosim, če mi lahko »po domače« razložite kaj pomenijo te oznake VC, FEV I, TI, in številke (%).V kakšnem stanju so, po Vašem mnenju, moja pljuča? Kaj lahko pričakujem v prihodnosti?

Pa še to. Žal imam tudi hudo osteoporozo in posledično več zlomov vretenc hrbtenice. Nekje sem zasledil, da večji odmerki zdravila za zdravljenje astme ali KOPB lahko že prisotno osteoporozo bistveno poslabšajo. To najbrž velja tudi za Trimbow? Ali je 2×2 vpiha omenjenega zdravila že kritična količina?

Za vaše odgovore vnaprej zahvaljeni!

Dober dan,
razlaga po domače seveda ne odraža tega, kar bi vam lahko povedal vaš zdravnik. Teste pljučne funkcije je treba vrednotiti v kontekstu poznavanja bolezni.
Po domače pomeni VC koliko so velika pljuča, FEV1 pa kako velik pretok zraka so sposobne doseči med izdihom. TI je pa razmerje med obema številkama. Procenti: kar je preko 80% je še v mejah pričakovanega pri zdravih.
Trimbow je pravzaprav isto, kot je vsota Symbicorta in Spirive.
Res je, večji odmerki inhalacisjkih glukokortikoidov imajo nekaj sistemskih učinkov in niso ravno v korist kostem. Je pa tudi res, da je včasih za kontrolo astme treba iti preko meje popolne varnosti. O tem se bosta pa morala pogovarjati z vašim zdravnikom, ki pozna, kje so vaše meje.
LP
MK

New Report

Close