Najdi forum

Erozija zob

Pozdravljeni,
imam poškodovane zobe, ob dlesni so zajede zaradi ščetkanja po jedenju solate (veliko kisa), na vrhu pa prav tako manjkajo zobje (iz dolin so ratale gore) (večurno pitje cocacole + čips). Sprednji zobe so tudi malo odkrušeni. Zobozdravnica je rešila tako da mi je dala bele plombe na skoraj vse zobe.
Zanima me če je možna rekonstrukcija zob s kakšno delno prozorno snovjo tako da se ne odstrani nič zdravega zoba in pa da je bolj obstojno kot bela plomba? In pa da se potem oblikuje zob v obliko naravnega zoba z brušenjem in poliranjem?

Ja to je mozno, prijatelj je imel podobno situacijo vendar zaradi kariesa in so mu zrihtali zob tako. Nevem sicer kak mate vi tocno ampak ta spletna stran je ful dobra za taksna vprasanja, sam sem imel tudi ena vprasanja glede estetskega zobozdravstva in sem jim poslal vprasanja na njigovi strani in sem dobil odlicen odgovor v parih dneh

Pozdravljeni !
Najprej je potrebno ugotoviti in odpraviti vzroke erozije. Nato je potrebno narediti oceno poškodb in plan kako sanirati posamezne zob. Terapija je odvisna od stopnje poškodbe vaših zob.
Takšne rešitve kot ste jo navedla, zaekrat zal ne obstaja. Imate tri možnosti : kompozitne dograditve (plombe), luske ali prevleke. Kompozitne dograditve kot že poznate, so najmanj invazivna rešitev, kjer ni dodatnega brušenja zoba, ampak estetsko ni tako obstojna rešitev. Bistveno bolj estetska in bolj obstojna rešitev na sprednjih zobeh so keramične luske. V tem primeru je potrebno pobrusiti tanek sloj sklenine (okrog pol milimetra) celotne površine sprednjih zob. Keramične luske so lahko narejene iz različnih vrst keramike, ki imajo različne mehanske in estetske lastnosti. Zelo pomemben faktor je tudi vaš ugriz. Obstajajo tudi luske kjer ni potrebno brušenje sklenine, ampak za njih je potrebno zagotoviti določene pogoje. Zobozdravnik z izkušnjami o luskah vam bo znal svetovati katere luske iz katere keramike so najboljše v vašem primeru. Trajna rešitev za zadnje zobe pa bi bile prevleke, za katere je spet potrebno brušenje zob.
Težko vam dam bolj konkreten odgovor brez pregleda.
Upam, da sem vam pomagala,
Lep pozdrav

New Report

Close