Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zalna gel

Zalna gel

Pozdravljeni, ker je forum za dermatologijo zaklenjen, se sedaj obracam na vas. Zanima me kako je z uporabo zalna gela proti mozoljem. V navodilih piše da če ste ženska v rodni dobi morate uporabljati kontracepcijo med zdravljenjem s tem zdravilom in do enega meseca po zakljucku zdravljenja. Zanima me zakaj bi morala uporabljati kontracepcijo v tem casu/ oz. kako je to misljeno- tabletke? Sama namrec nisem pristašica tabletk in ji ne jem. Ali lahko zraven druge kontracepcije vseeno uporabljam zalna gel?

Spoštovani,

Znano je, da ima tretinoin pri človeku po sistemski uporabi teratogene učinke, vendar so razpoložljivi podatki po topikalni uporabi pri nosečnicah omejeni.

Teratogenost je lastnost neke snovi oziroma drugega dejavnika (npr. sevanja), da povzroča strukturne, funkcijske, presnovne (metabolne) in vedenjske nepravilnosti pri zarodku oziroma plodu, če je nosečnica izpostavljena takemu dejavniku.

Peroralni odmerki tretinoina so teratogeni pri živalih, v študijah, v katerih je bil tretinoin uporabljen dermalno, so bili dokazani embriotoksični učinki. Zato se zdravila Zalna se ne sme uporabljati v nosečnosti, še zlasti ne v prvem trimesečju, in pri ženskah, ki načrtujejo nosečnost.

Ženksa mora zato v času uporabe zdravila Zalna in še mesec dni po končani uporabi, uporabljati kakršnokoli metodo kontracepcije, ki je zanesljiva (tabletke, vaginalni obročki, obliži,… ali odsotnost odnosov).

Lep pozdrav,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni.

Zanima me, ali Zalna gel povzroča tanjšanje kožne povrhnice?

Lp

Spoštovani,

Zalna gel ne povzroča tanjšanja kože.

Lep pozdrav,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close