Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Rdeče dlani

Rdeče dlani

Pozdravljeni!
Že nekaj dni opažam, da so dlani na obeh rokah zelo rdeče – preostali del roke je po videzu normalen. Žile na dlaneh so tudi precej vidne. Dlani so hladne. Zanima me kaj bi to lahko bilo? Ali to nakazuje na kakšno bolezensko stanje?
Stara sem 26 let. Jemljem KT, ker naj bi imela PCO. Razen tega pa nimam posebnih zdravstvenih težav.
Naj še omenim, da so me en teden nazaj bolele bezgavke, prednji del vratu (predel ščitnice, vse do predela pod brado in do ušes) in grlo. Bolečina v grlu in bezgavkah je prenehala že naslednji dan, v predelu ščitnice, pod brado in ušesih pa me je špikalo še par dni. Po tem sem tudi par dni kašljala. Ko se je kašljanje in špikanje v sprednjem delu vratu končalo, so se pojavile prej omenjene težave z rdečimi dlanmi. Je mogoče ta dogodek kaj povezan z rdečimi dlanmi in razširjenemi žilami?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Rdeče dlani mislite kot izpuščaji ali zgolj bolj rdeče barve?
Lep Pozdravljeni

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Ni izpuščaj. Zgleda kot, da bi bile dlani bolj prekrvavljene in zato bolj rdeče barve, vendar so dlani zelo hladne. Ko si npr. roke umijem, malo pobledijo oz. so normalne barve (žile so vseeno zelo vidne in modre. Preden se je začela ta težava žile na dlaneh niso bile toliko opazne) , nato pa se na blazinicah nad zapestjem obarvajo modro-vijoličasto, nato pa postane cela dlan rdeča.

Lep pozdrav.

Vzel sem si čas ampak si rez težko predstavljam za kakšno rdečino naj bi šlo in kakšne žile na dlaneh in kaj so blazinice nad zapestjem…. če ni preveč dermatološko vprašanje, bi morda pomagala fotka. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Se opravičujem za pozen odgovor.
Pošiljam vam sliki mojih dlani. Na eni je rdečina kar dobro opazna, na drugi je pa rdečina manj opazna, so pa zelo opazne žile (na sliki je manj vidno kot v živo :)).
V tem času sem bila tudi pri zdravnici. Čeprav se ji moje stanje ni zdelo zaskbljujoče, me je poslala na odvzem krvi, saj je hotela preveriti delovanje ščitnice in mogoče revmatološke težave. Vsi izvidi naj bi bili bp, gostota krvi naj bi bila ok, prav tako št. krvnih ploščic (slišali sva se po telefonu in to je vse kar je omenila). Zaključila je, da je moje stanje po vsej verjetnosti reakcija na temperaturne spremembe, torej zaradi zime in hladnega vremena.
Se mi pa zdi, da dlani zgledajo normalne (kožne barve, brez izrazito vidnega žilnega spleta) takoj po daljšem sprehodu. To mi je dalo misliti, da je mogoče težava v prekrvavitvi. Ker mi pogled na moje dlani ni prav nič všeč, priznam, odgovore iščem tudi na spletu. Na slovenskih straneh ne najdem čisto nič, v angleščini pa takoj dobim zadetke. Piše, da naj bi bile take dlani pokazatelj kakšnega drugega bolezenskega stanja. Je pa res, da tam poleg rdečih dlani omenjajo tudi občutek, da dlani pečejo, jaz pa takšnega občutka nimam, zato vse te info jemljem bolj z rezervo 🙂 moje dlani so hladne.
Po vsem napisanem me samo zanima vaše mnenje, ali naj sprejmem mnenje zdravnice ali menite, da bi bilo mogoče vseeno dobro narediti še kakšno preiskavo (ožilja ali kaj podobnega)?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni, da se vidijo žile na dlaneh ni nenavadno oz je normalno, nikakor pa znak bolezni in na prvi sliki dlani izgledajo povaem normalno, na drugi pa bolj izrazito prekrvljene in rdečina bolj izgleda kot prekrvavitev, kot pa izpuščaj ali karkoli bolezenskega. Nekako tako, kot če bi iz mraza prišli na toplo.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close