Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Sladkorna in gangrena

Sladkorna in gangrena

Ob previjanju prsta so očeta iz ZD, ki je sladkorni bolnik, danes poslali na polikliniko na splošno kirurgijo in je po vsej verjetnosti v ponedeljek na vrsti za rezanje prsta na desni nogi (sladkorna bolezen tipa 2). Zna biti, da mu bodo odrezali še več (stopalo), saj pred 14 dnevi pri angioplastiki niso mogli izvesti rekanalizacije v predelu narta (distalni ATA?).
V tem primeru bo verjetno hodil bolj težko.  Se da po zacelitvi rane narediti kaka proteza? Obenem bo verjetna tudi adaptacija domovanja za lažji vsakdan.

Zanima me, ali poseg naredijo v lokalni anasteziji? Mislim, da zaradi slabega stanja pljuč in srca (hipertenzija, sarkoidoza, aortna stenoza itd.) narkoza pri njem ne bi prišla v poštev.

Seveda surfam (#fuckingGoogle) in se mi kar megli. Glede na to, da mu izpod nohta ves cas nekaj tece, predvidevam, da gre za t.i. mokro gangreno in da se v 30 % primerov pojavi sepsa, ki vodi v smrt. A ta odstotek velja, če mu uda ne odrežejo ali je ta prognoza mišljena po odstranitvi prsta?

Lp iz Kranja

Zdravo, sicer mi ni poznana natančna statistika, vsekakor pa smrtnost po amputaciji prsta oz zgolj zaradi nje, po mojih izkušnjah od daleč ne dosega kar 1/3 ljudi. Odločitev o anesteziji je sicer v rokah anesteziologa, poseg pa je praviloma kratkotrajen in traja nekaj minut in izbira anestezije ni nekaj, zaradi česa bi se vam bilo treba vznemirjati. Prav tako zaradi amputacije prsta ali še dela stopala ne zahteva proteze in ne onemogoča hoje (pač seveda po zacelitvi rane) in dokler gre za poseg v takem obsegu, večinoma niti ne zahteva nobenih prilagoditev doma. Pustite zdravnikom, da naredijo kot je prav (ne mislim dr. Googla ki bi povzročil izumrtje človeške vrste), vi pa počnite kaj prijetnega 😉
Lep dan in pozdrav v Kranj

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close