Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Ekstremna utrujenost

Ekstremna utrujenost

Spoštovani,
sem 30 let star fant/mož.

V glavnem, težave, ki ji opažam nekje od konca decembra 2017 in trajajo vsakodnevno, neprestano, so esktremno utrujenost, pomanjkanje energije, zaspanost, brezvoljnost.

Zadnji dve leti sem resno tekel, 3X tedensko, tudi po 12 km, nakar se ne je lotila brezvoljnost, pomanjkanje energije, čeprav se tem nisem imel nikoli težav in sem celo življenje bil športnik, zadnja leta rekreativec.

V glavnem vsako jutro ko vstanem, sem do 10 ure nekje na pol produktiven, nato vpade vse, komaj stojim, komaj se premikam, moje mišljenje je blodnjavo, nimam koncentracije, sem razdražljiv. Ko pridem domov, pojem obrok in grem zaspat tudi do 4 ure, kar se prej nikoli ni dogajalo, nikoli nisem počival popoldan.

Konec prejšnjega leta sem začel opažati tudi ekstremno izpadanje las, nakar sem.pricel terapijo s propecio – finasteride. Jemljem ga že 9 mesecev, lasje pa še dalje esktremno izpadajo in od takrat so se mi za kakih 30% razredčili.
Vsakodnevno se skušam česa lotiti, ampak nimam moči in energije, da bi, zato samo še poležavam. Po stopnicah sem takoj zadihan, ko vstanem se mi grozno vrti.

Naj povem, da sem v zadnjih 5 letih doživljal čustvene katastrofe, številne travme, hud stres vsakodnevno, kar je privedlo do pojava preganjavic, paranojam v obliki OCD. Ampak to nekako sfolgam.

Ker sem čakal dolgo v upanju, da bodo simptomi minili, sem zadnja dva dni klical osebno zdravnico v času uradnih ur, toda nisem uspel priklicati nikogar.

Danes sem.poklical laboratorij in se samoplačniško naročil in sicer za železo in TSH. Po občutku, na pamet, ne da bi vedel, kaj naj sploh vzamem.

Kaj svetujete?
Hvala

Zdravo, takole na daljavo in glede na opis, se mi zdi hemogram, zaloge železa in ščitnični hormoni smiselna izbira kar se tiče laboratorijskih preiskav (hmg, Fe, feritin, TSH, T3, T4), v primeru normalnih izvidov se mi zdi še najbolj verjetno, da bo potrebno uktrepanje na psihičnem področju. Ne glede na vse, vam pred samonaročanjem laboratorija toplo priporočam pregled pri zdravniku, saj se vsaka diagnostika začne s pogovorom in pregledom in ne z laboratorijem in preiskavami
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani,
iskreno se zahvaljujem za odgovor.

Hemogram je pokazal nekoliko zvišane vrednosti povprečne koncentracije hemoglobina (MCHC) in MCH.

Nekoliko znižane vrednosti so trombocitov.

V ponedeljek dobim še ščitnične hormone.

Hvala!

Nisem zdravnik zato ti lahko samo iz svojih izkušenj svetujem.

Verjetno si fizično in psihično izgorel.

Bo si treba vzeti daljši služben dopust (tudi kak mesec dni ali še več) in prekiniti večkrat tedensko telovadbo. Če že moraš migat, pa mogoče kak kratek sprehod tu in tam.

Raznolika prehrana (meso, zelenjava, sadje..) tudi mora biti.

Če ni kakšnega bolezenskega vzroka, bo to zadostovalo.

Tu še en dober članek (študija) o “overtraining”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435910/

Kaj pa pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov?

To bi bila v našem okolju zelo eksotična možnost.
Lp

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close