Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Fibroadenom

Fibroadenom

Spoštovani,
stara sem 33 let in drugič noseča (34 teden nosečnosti). Pred slabimi tremi meseci sem opravila ultrazvok dojk. V dojki so ugotovili maščobno, prekrvavljeno lezijo v velikosti 1 cm. V aksilah nimam povečanih bezgavk, desno askiljarno imam nkeaj akcesornega žleznega tkiva. Zaradi suma na fibroadenom imam priporočeno kontrolo čez 3 do 4 mesece. Do sedaj me stanje ni posebno skrbelo, v zadnjih dneh pa se mi vseeno porajajo različni strahovi, da bi se lahko sprememba na koncu izkazala za rakavo. Prosila bi vas za obrazližitev izvida. Poleg tega me zanima, kako je v primeru, da me pred ponovnim ultrazvokom dojk prehiti porod? Se bo dalo preiskavo uspešno izvesti tudi v času, ko bom dojila ali bom morala počakati, da z dojenjem prekinem? Že vnaprej se vam zahvaljujem za vašo pomoč. Želim vam prijeten konec tedna!

Lepo pozdravljeni,

popolnoma razumem, vaše strahove glede na novo odkrite spremembe, a glede na to, kar ste napisala, verjamem, da bo vse dobro.
Izvida vam ne morem razložiti, to lahko naredi samo zdravnik radiolog, kateri je opravil UZ preiskavo. Lahko pa vas pomirim, da so fibroadenomi praviloma benigni (nerakavi) tumorji in da taki praviloma tudi ostanjejo.
Zakaj pregled čez 3-4 mesece ? Zato da se bo lahko ocenilo ali ima tumor potencial, da bi še dodatno rastel. Lahko bi se zgodilo, da bi dodatno zrastel še med dojenjem, lahko pa tudi ne. Praviloma se jih pusti v dojki, razen če so na takem mestu, da bi ovirali samo dojenje. UZ dojk se lahko opravi tudi med dojenjem.

New Report

Close