Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vazomotorni rinitis in Maxidex kapljice

Vazomotorni rinitis in Maxidex kapljice

Spostovani, najlepse bi vas prosila glede mnenja in navodil za uporabo kapljic Maxidex. Namrec to sredo sem bila na pregledu pri orl spec. Postavljena mi je bila diagnoza vazomotorni rinitis in deviatio septi nasi sin na levi strani- v levi nosnici.Sluznica nosu bledo roznata in nabrekla, najbolj na desni spodnji nosni skoljki. Hodniki , hoani in epifarinks cisti. Ob omenjeni diagnozi mi je bila predpisana terpija z maxidex kapljicami originalno v navodilu pise za uporabo na oceh. Jaz pa sem dobila navodilo da si te kapljice dajem v nos in ne v oci. Predpisana uporaba je 3x dnevno po tri kapljice v vsako nosnico.
Zanima me naslednje v navodilih sem .prebrala, da lahko omenjena zdravila ob povzrocijo tudi glavkom, mreno, izpad vid. Polja, zamegljen vid. Omenjeno je navedeno v navodilih za uporabo doticnih kapljic na oceh, mene pa skrbi ali obstaja omenjena nevarnost za pojav navedenih bolezenskih stanj na mojih oceh tudi ce kapljice uporabljam v nosu? Se posebej me skrbi iz dejstva, ker imamo v druzini glavkom (mama) jaz osebno pa sem bila pred slabim letom tudi sama na pregledu za oci zaradi dvakratnega zacasnega izpada vidnega polja. Takrat je pri oftamologu pri meni bil ugotovljen asigmatizem na desnem ocesu. glede na vse navedeno me zanima ali je uporaba omenjenih kapljic v nosu zame varna in ali lahko z uporabo nadaljujem, da z uporabo ne bi kakorkoli povzrocila kaksne skode na oceh. In se kako dolgo jih lahko jamljem…da ne bi slucajno zaradi predolgotrajne uporabe nastali kaksni skodljivi ucinki in skoda na oceh ali kje drugje na nosni sluznici. Narocena sem tudi na kontrolo cez tocno tri tedne od prvega pregleda. Kako dolgo torej naj jamljem zdravilo, da ne bi bilo predolgo in kaksnih neg. Omenjenih posledic? Na recept sem dobila tri steklenicke. Farmacevtka se je zacudila da je veliko. Prijazna hvala za vas odgovor in informacije ter navodila glede jemanja zdravila.

Spoštovani,

MAxidex kapljice (deksametazon) imajo sistemske učinke in so zato neprimerne za uporabo pri kroničnih vnetjih in stanjih. Obstajajo namreč novejši nosni kortikosteroidi brez sistemkske razpoložljivosti – delujejo le na nos in se v prebavilih takoj presnovijo. Drugače je seveda pri uporabi za akutna vnetja (tu si želimo še sistemskega učinka preko krvi) in v ušesu.

Svetujem, da prenehate z upotrabo teh kapljic takoj in prosite vašeg zdravnika za predpis novejšega pršila – Mommox, Nasonex, Avamys, Flixonase. Te lahko brez skrbi uporabljate 3 tedne, kapljic Maxidex pa vsekakor ne!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Prijazna hvala vam za odgovor.
Na pregledu me je sicer zdravnik že vprašal če sem že jemala nasonex na kar sem pritrdila, ker mi je bil predpisan s strani spl. zdravnika in ker ni bilo popolnega izboljšanja, samo delno sem potem dobila še antibiotike za sinusitis in napotitev na spec. pregled.
Vsekakor bom sedaj poprosila za katerokoli drugo od zdravil, ki ste jih navedli.

Samo toliko bi še poprosila za vaše mnenje – maxidex kapljice sem vzela do sedaj zgolj en dan (to je zjutraj, opoldan in zvečer po 3 kapljice v vsako nosnico). Ali bi to jemanje že lahko povzročilo kakršnekoli spremembe in posledice na očeh,vidnem živcu. Naj povem,d a sem po aplikaciji čurtila večji pritisk okoli oči in na čelu – a sem to laično pripisala misleč,da je to vpliv, ki pomaga luščiti sluz, ki se mi izloča.
Danes kapljic nisem več jemala – sem klicala tudi zdravnika, ki pa žal ni bil dosegljiv, tako da ga v ponedeljek poprosim za nova zdravila. Ali bi torej po enodnevni uporabi že lahko bili kakšni vplivi na vidni živec oz. katerokoli drugo področje oči oz. kakršnikoli drugi stranski neželjeni učinki.
Prijazna hvala vam za vašo pomoč.

Ne, po enem dnevu kapljic Maxidex še ne more biti nič narobe – razen pri diabetikih, bolnikih z glavkomom in z visokim krvnim tlakom. Učinki se pokažejo po 2 tednih ali več.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close