Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Zatečena glavica

Zatečena glavica

Ali je možno, da dojenček dobi zatečeno glavico zaradi joka? Jok zaradi krčev in napenjanja?

Vaše vprašanje mi ni jasno. Običajno se ob joku nabreknejo kakšne žile, ki so tudi vidne.
Da ne bi kaj spregledali se postavi vprašanje, če se otroček mnogo joče/ dere in ga ni moč umiriti?

Kako oteče glava? Ali so otekle fortanele (mehka mesta na glavi: na vrhu dojenčkove glave je sprednja – anteriorna fontanela, v zatilju je posteriorna fontanela). Sprednja se zapre, ko je otroček star 1-2 meseca, zadnja pa med 9-18 mesecom.
Če je fontanela izbočena, bi to lahko bil pokazatelj povečanega tlaka v glavi (npr. hydrocephlus, meningitis, virusna infekcija…). V takem primeru je treba takoj k zdravniku.

Ali so porodni ali predporodni vzroki. Kak je bil porod (s kleščami, vakuumom), ali je otrok ležal napačno v trebuhu (ali bil dvojček…); včasih se pojavijo težave takoj po porodu, drugič lahko tudi po nekaj tednih … Ali opazite kakšno asimetrijo, kjer bi lahko bili vzroki prvih dveh vretencov (atlas in axis). Glejte, če se joka/dere (predvsem vedno v istem položaju) in se ga ne da umiriti, pa tudi če gleda prednostno v eno smer ali če se obrne vedno v eno smer … težave pri dojenju… (evtl. KiSS-sindrom). Takšni otročki tudi mnogo jokajo in se jim pogosto postavi napačna diagnoza (trimesečna kolika).
Tule se lahko samo špekulira.
Nič hudega, če greste enkrat (pre)več k otroškemu zdravniku, bolje kot pa premalo.
Vse dobro!

New Report

Close