Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Dodajanje vitamina B12

Dodajanje vitamina B12

Pri svojem starem očetu (84 let, prisoten refluks, povišan krvni tlak, srčno popuščanje, bolečine v nogah, začetek demence), bi poizkusil z dodajanjem vitamina B12 v obliki tablet, ki se raztopijo v ustih: http://www.lekarnar.com/izdelki/jamieson-vitamin-b12-1000-mcg-tablete-z-okusom-cesnje

Sedaj pa me zanima sledeče. Glede nato, da je to vodotopen vitamin, kjer velike doze niso bile zaznane kot toksične in se izloča z urinom in blatom, lahko pri njem, ki ima srčno popuščanje, ter omejen dnevni vnos tekočine (1,5 do 2 litra na dan – je rekel zdravniku da zelo veliko pije, zato so mu omejili), ker se mu ta nabira okoli srca, lahko pride do kakšnih težav zaradi tega. Sicer na stranišče hodi precej pogosto. Zanima me še glede interakcij z zdravili, je bil B12 zaznan, da lahko stopi v interakcijo s kakšnim zdravilom.

Za dodajanje sem se odločil, ker ima že nekaj let prisoten refluks (jemlje tudi zdravila za zniževanje želodčne kisline, gastroskopije sicer ni opravil, tako da ne vemo ali je prisoten tudi gastritis) in morda s tem povezane težave z absorpcijo vitamina B12, pomanjkanje tega vitamina pa se lahko s časoma pojavi z znaki, ki so podobni Alzheimerjevi bolezni, bolečine v nogah, oseba enostavno oslabi, ter posledično obsedi. V kolikor bi se odločil za zgornji izdelek, bo dovolj ena tableta na dan? V koliko časa se ponavadi pokaže izboljšanje, če bi bil vzrok pomanjkanje sledečega vitamina?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore.

Spoštovani,ne vidim nobenih zadržkov za jemanje vit.B12,ki ga želite dajati vašemu očetu.Nasprotno,B12 se priporoča starejšim in vegetrjancem,ki ga s hrano dobijo premalo.Neželenih učinkov v vsebnosti vit B12,ki jih to prehransko dopolnilo vsebuje ni.Vedeti pa je dobro,da zaviralci protonske črpalke zmanjšajo absorbcijo vit. B12(zdravila za znižanje želodčne kisline),ravno tako višje doze folne kisline..Niste omenili, katera zdravila jemlje vaš oče,zato sklepam,da ne jemlje Marevan tbl.,ki se uporablja za redčenje krvi,ker se je v nasprotnem potrebno posvetovat z zdravnikom.Svetujem vam tudi laboratorijski pregled krvi na vsebnost vit B12(lahko tudi privat) pred začetkom in kontrolo po vsaj 3mesecih jemanja.Če rezultati ne bodo v mejah normale se posvetujte z njegovim lečečim zdravnikom.Lp.

Suzana Taseska, mag. farm.

New Report

Close