Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ali ima pacient pravico namesto radioaktivnega joda izbrati antitiroidna zdravila?

Ali ima pacient pravico namesto radioaktivnega joda izbrati antitiroidna zdravila?

Zanima me naslednje,

Glede na dejstvo, da lahko radioaktivni jod povzroči pretirano uničanje ščitnice, kar pripelje do hipotiroize, me zanima, ali lahko pacient prosi zdravnika, da namesto agresivne terapije z radioaktivnim jodom raje izbere terapijo z antitiroidnimi sredstvi, še posebej, če gre za prvo pojavnost bolezni s ščitnico, torej pacient v preteklosti ni imel težav s ščitnico in še ni jemal antitiroidnih zdravil (tirostatikov).

Če bi bilo zdravljenje s tirostatiki neuspešno ali premalo uspešno ali pa bi pacient bil preobčutljiv nanje, bi se namreč še vedno lahko pristopilo k zdravljenju z radioaktivnim jodom.

Še nekaj me zanima.

Ali se ščitnica po zdravljenju z radioaktivnim jodom, kjer se jo samo zmanjša in ne uniči v celoti, še vedno lahko delno obnovi ali pa ostane defektna za vedno? Ali je zmanjšana ščitnica potem na izgled še vedno podobna sama sebi (v obliki metulja). ali pa izgleda “razmesarjeno” (odvisno od tega, kaj se je uničilo)?

Spoštovani!

Indikacije za zdravljenje z radiojodom postavi specialist tirolog. Poleg opravljenih preiskav in diagnoze bolezni ščitnice je vsekakor zelo pomembno, da se bolniku natančno razloži način in princip zdravljenja z radiojodom, kakor tudi morebitne neželene učinke. Zdravljenje vsakega bolnika je individualno. Če se z aplikacijo radiojoda ne strinja je potreben drug način zdravljenja gledna bolezen ščitnice. Včasih pridejo v poštev tudi zdravila, ki blokirajo proizvodnjo ščitničnih hormonov (tirostatiki).

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close