Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Stanje po rekonstrukciji ACL in meniskusa

Stanje po rekonstrukciji ACL in meniskusa

Pozdravljeni.

3 tedne nazaj sem bila operirana na kolenu (rekonstrukcija ACL zaradi popolne rupture in zašit ter “obdelan” meniskus). Po navodilih operaterja še vedno hodim z berglami (tako naj bi bilo 6 tednov), fleksija je max. 90° (zaradi meniskusa naj ne bi smela več), ekstenzija pa še ni popolna. Kljub naporom, vajam, ipd še vedno ne morem iztegniti kolena do konca, poleg tega mi koleno še kar zateka – kljub hlajenju večkrat na dan. Koleno, predvsem na notranji strani me tudi še vedno boli.

Res ne ležim cel dan – vmes grem 2-3x po stopnicah in malo hodim sem in tja, zato otekanje bolj pripisujem temu.

Kaj menite – kdaj lahko pričakujem popolno ekstenzijo ter bolj viden napredek (brez otekanja, bolečin…)?
Uporabljam tudi EMS za krepitev mišic in TENS proti bolečinam.

Hvala v naprej.

http://vancka.moj-album.com/

Pozdravljena, Vanja!

Vse je odvisno od vaše starosti, kakšna je kri oziroma kakšne sposobnosti regeneracije ima telo, kako velika poškodba meniskusa je bila, v kakšnem stanju je sklepna ovojnica, koliko so jo nadražili med samim posegom, kako telo brazgotini…in verjetno so še kakšni faktorji, ki vplivajo na to, kdaj bo koleno brez otekanja in bolečin.

Pomembno je, da vsaj enkrat na uro naredite 20 ponovitev maksimalne ekstenzije in fleksije in pomembno je, da vsak korak, ki ga naredite, naredite pravilno in zavestno – na ta način se možgane nauči, da lahko poškodovanemu kolenu ponovno zaupajo.

New Report

Close