Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Bolečina v zgornjem delu križa

Bolečina v zgornjem delu križa

Pozdravljeni star sem 46 let dokaj telesno aktiven. Zadnja dva meseca se je ob nepravilni drži in sedenju pojavila bolečina v levem zgornjem delu križa pod lopatico (še bolj pa ob delu, kjer se dviguje teža). Pojavi se kot pekoča bolečina pod lopatico na levem delu križa. Večkrat se mi zgodi, kot da bi imel na tem mestu na kožo priklopljeno rahlo elektriko. Bolečina se prenaša po celotnem levem delu tudi nekaj na sprednji del reber, predvsem pa mi mrtviči levo roko od ramena navzdol in imm občutek da imam manj moči v roki. Ko se gibljem in hodim čutim bolečino tudi v kolku in malo nižje. Večkrat čutim mravljince oz pekoč podplat. Najšlabše se počutim v jutru ko vstanem, saj takrat največkrat čutim »elektriko« v levem delu križa tik od hrbtenici. V večini se počutim slabotnega in brez energije.
Bil sem na rentgenu, pa mi je zdravnica samo pokazala fotografije in rekla, da je obraba vendar nič kaj hujšega in da “ni” videti, da bi kje stiskalo živec in je tako tudi ostalo.
Sem pa v zadnjih 5 mesecih izgubil 10 kg, saj so se pred 10 meseci najprej začele težave z motnjo srčnga ritma (ekstrasistole) nato zaradi tega skrb, malo živciranja nekaj stresa in dobil kronični gastritis (gastritis in aritmija potrjena od dr. spec.). Sedaj se mi zdi, da imam še največ težav s križem. Vem da je veliko v sami glavi, vendar se nikakor ne morem spraviti na pravo pot, da bi prenehal premlevati svoje zdravstvene težave.

Hvala za vaše mnenje, lep pozdrav

Spoštovani!
Bolečine ob lopatici so ponavadi bolj mišične narave in se ob ustrezni fizioterapiji in vajami ponavadi umirijo. Bolečine v križu so pa posledica obrabe, ki vam jo je pokazal RTG. Svetujem vam vaje za oblopatično muskulaturo, vatno hrbtenico in ramenski obroč (za mišice serratus anteriro, trapezius in romboide – delajte elevacijo in depresijo lopatice, odmik in primik – protrakcija in retrakcija), za globoko trebušno muskulaturo (transversus abdominis), stabilizacijske vaje – PLANK. Tukaj je link za vaje:
https://www.youtube.com/watch?v=PI9Kvk_HMO8
Če se stanje po opravljeni FTH in nekajmesečnem izvajanju vaj ne izboljša, svetujem pregled pri ortopedu.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close