Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Neprijeten vonj iz nosa

Neprijeten vonj iz nosa

Spostovani!

Moj problem in vprasanje se nanasata na neprijeten vonj, ki prihaja iz nosa.
Kot uvod: Pred 10-imi dnevi se mi je pojavil zobobol (zgornji molar), po obisku zobozdravnika so mi zaradi vnetja predpisali antibiotik Amoxicillin 500mg. Ta cetrtek sem narocena na enododontsko zdravljenje molarja – polnitve koreninskih kanalov. V soboto dopoldan sem zakljucila 7 dnevno kurativo z antibiotikom.

Vceraj, v ponedeljek dopoldan sem zaznala neprijeten vonj, ki prihaja iz nosa (zadah iz ust je normalen, brez posebnega vonja). Vonj je mocen in konstanten, se posebej ob nagnjenju glave naprej. Ce bi morala vonj opisati, bi rekla, da me spominja na pokvarjen multivitamin. Naj se dodam, da izcedek iz nosa nima vonja in ravno tako slina iz ust. Vceraj zvecer se mi je razvila temperatura, ampak je danes zjutraj nisem vec imela. Glavobol je sicer prisoten vseskozi odkar se je pojavil zobni tvor. Danes sem ponovno odsla k zobozdravniku, ki mi je predpisal Amoxicillin 500mg in Metronidazole 250mg.

Zanima me ali je mozno, da je infekcija molarja presla v sinuse in v kolikor je to slucaj ali se bo pozdravilo s predpisanimi antibiotiki ter cetrtkovem endodontskem posegu?

Za odgovor se vam vnaprej zelo lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Sasa

Spoštovani,

pri vas gre očitno za dentogeni sinuzitis (bakterije so skozi zobno korenino prišle v sinus). Če se z antibiotiki sinuzitis ne bo pozdravil ali čez čas ponovil, bo potrebno sinus še kirurško odpreti (endoskopsko skozi nos).

Endodontsko zdravljenje ima namen odstraniti vse bakterije iz koreninskega kanala; če so bakterije pršle tudi v sosednjo kost, pa endodontsko zdravljenje ne bo dovolj, ampak bo potrebno še kirurško.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

Najlepsa hvala za odgovor in koristne informacije!

Danes je teden dni odkar sem koncala z drugim zdravljenjem antibiotikov in lahko recem da je stanje boljse, vendar ne popolnoma odpravljeno. Endodontski poseg je tudi ze teden in pol za menoj.
Vonj iz nosa vsekakor ni vec konstanten kakor je bil prej; npr. ob naporu in ob spuscanju glave vnaprej, zavoham neprijeten vonj. Imam obcutek, da ga cutim pri koncu ustnega neba in za razliko od prej, sedaj par krat na dan je tudi ustni sluz zelenkasto obarvan in neprijetnega vonja.

Laicno si to lahko razlagam kot ciscenje sinusov po odpravljeni zobni infekciji, ampak me zanima ali se motim. Je to trenutno stanje odraz problema sinusov, ki se samo po sebi ne bo popravilo (se je sicer izboljsalo, vendar to je to) in je nujno potreben kirurski poseg?

Ponovno se vam lepo zavhaljujem za odgovor.

Lp,
Sasa

To se bo pokazalo v naslednjih tednih.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close