Najdi forum

Jaz pa imam doma ribnik, z tekočo vodo iz potoka. Voda je izjemno čista in se lahko tudi pije, saj prihaja direktno iz studenca ob gozdu. Žal pa z vodo pridejo tudi mikroorganizmi, ki naredijo neko zeleno plavajočo travo, ta se tako razraste, da je ni moč očistiti. Notri imam tudi krape in potočne rake, vendar ta trava skazi pogled. Trava se oprijema vseh skal, ta se prav priepi, ampak obstaja pa še ena, ki plava in jo lahko primeš in vržeš ven, vendar kaj ko pa jo je toliko, da se v ribniku nič ne vidi.
Kaj bi to bilo in ali obstaja kakšna žival – riba, ki bi se hranila s to travo?
Peter

Verjetno gre za tako imenovano vodno kugo (Elodea canadensis). To je invazivna tujerodna rastlina, ki je zelo agresivna. Raste potopljena v vodi, lahko tudi več metrov globoko. Zadržuje se v tekočih in stoječih sladkih vodah. Razmnožuje se vegetativno in je pri tem zelo uspešna. Pri odstranjevanju je treba paziti, saj se lahko vsak najmanjši košček, znova razvije v novo rastlino. Je pa mehanski način odstranjevanja zaenkrat edini in najuspešnejši. Rastlina najbolje uspeva v zelo sončnih legah. Rast se lahko nekoliko omeji, če se ob bregovih voda, posadi drevje ali gosto grmovje, ki daje senco.

berem tole temo in tudi pri nas se je naselila ta trava, naj povem, da je ni mogoče odstraniti, niti pod razno, vedno znova pride, pa naj čistiš kolikor hočeš. Sprašujem samo če morda veste, da bi to travo kdo jedel, kakšna riba, tako kot neke pekinške ali kaj so že, race polže. Glede na to, da je tujerodna rastlina, vendartno bi rabili tudi kakšno tujerodno žival?

Samo razmišljam.

Mene pa zanima, kako lahko popravim luknjo v polivinilu, ki je podlaga za ribnik, opazil sem namreč,d a se je ponjava pretrgala. Izgleda kot da bi nekdo vrgel kamen v ribnik in se je pretrgala ponjava. Seveda moram najprej spustiti vodo, osušiti in potem nekako to prelimati, zalimati. Imate vi kakšna sredstva, ki se dajo kupiti, da mi ne bi bilo potrebno menjati celotne ponjave.
Istočasno pa sprašujem, če kaj veste o potočnih rakih. Astacus Leptodactylus, na internet sem pogledal in je najbolj podoben, se mi zdi, da je to njegovo ime. Opazil sem namreč podobnega v potoku blizu ribnika. Prebral sem tudi, da je prinešen iz Turčije, a to pomeni, da je to tujerodna vrsta ali je že toliko časa na naših tleh, da je že postal domorodna? Hvala za vse informacije, ki jih delite z nami.

Če se je strgala ponjava, je treba,tako kot ste že napisali, iz ribnika izpustiti vodo in ga temeljito očistiti. Nato ponjavo termično zalepite. To lahko naredite tudi s kemičnimi sredstvi. Sredstev pri nas nimamo, najbolje da se obrnete na kakšno specializirano trgovino za akvaristiko.
Na potočne rake pa se ne spoznamo, saj je naša dejavnost hortikultura.

Žal zaenkrat ni poznano, katera žival bi se prehranjevala z vodno kugo. Se je pa ponekod tako razrastla, da so, če se je to dalo, izpustili vodo iz ribnika, ga temeljito očistili in tako za nekaj čas izboljšali stanje.

New Report

Close